X

Жителі Тернопільщини масово виїздять закордон на заробітки

Ситуація на ринку праці Тернопільщини ускладнюється. Упродовж останніх років значно поменшало вакансій, – констатують обласному центрі зайнятості. Відтак тисячі людей вирушили у пошуках заробітку за кордон.

У Тернопільській області є значний трудовий потенціал, який не використовується належним чином, – відзначають експерти. Жителі краю отримують найнижчу зарплату в Україні. До прикладу, у сфері обслуговування в середньому виплати становлять на рівні двох тисяч гривень, у торгівлі зарплати дещо вищі, але все одно відстають від загальноукраїнських показників.

«Не тішить той факт, що більшість роботодавців Тернопільської області пропонують зарплату на рівні мінімальної. Крім того, кількість вакансій залишається невеликою. На одне вільне робоче місце претендує в середньому 16 безробітних, а в деяких районах ще більше: у Гусятинському – 75, Підгаєцькому – 72, Бучацькому – 53. Така ситуація склалася через те, що потужні заводи і підприємства, які раніше забезпечували роботою тисячі людей, давно занепали. Наприклад, у Тернополі – це Комбайновий завод, текстильна фабрика, кондитерська фабрика. Колись тернопільську продукцію знали навіть за кордоном, тепер заводи не працюють. Тому це чи не основна ситуація, яка штовхає людей до виїзду за кордон», – відзначає експерт з підбору персоналу Ігор Когут.

В обласному центрі зайнятості розповідають: за останні 10 місяців послугами служби скористались понад 40 тисяч людей, з них більше 20 тисяч знайшли робочі місця та понад 27 тисяч отримали статус безробітного. За офіційною інформацією, наразі 8 тисяч жителів краю шукають роботу в межах області.

Дмитро Мельникович: Журналіст.