X

В медичному університеті проголосували основні претенденти. ФОТО

Процес виборів ректора ДВНЗ «Тернопiльський державний медичний університет iменiI.Я. Горбачeвського МОЗ України»розпочався о дев’ятій годині ранку 22 січня у виборчій дільниці в головному корпусі закладу. Станом на 10 годину ранку участь у голосуванні взяли кількадесятків виборців та п’ятеро із семи претендентів на посаду керівника вузу – Лілія Бабінець, Степан Вадзюк, Михайло Корда, Ігор Мисула та Олександр Яшан. Триватиме виборчий процесдо 15-ої години дня.

– Голосувати мають право всі наукові, науково-педагогічні та педагогічні працівники, – пояснив Дмитро Коробко, голова оргкомітету з проведення виборів ректора університету. – Їх кількість на 14.00 15 січня, тобто на момент подачі списків у виборчу комісію, як того вимагають прийняті нами документи, не пізніше ніж за сім днів до дня проведення виборів, становила 563 особи. Студенти, обрані в кількості 119 осіб,серед них 33 іноземних студенти. З числа інших штатних працівників обрано 68 осіб. В цілому це становить: працівників науково-педагогічного складу – 75% виборців, студентів не менше 15% та інших штатних працівників – до 10%. Разом це склало 750 осіб. Всі претенденти в алфавітному порядку були внесені у бюлетень для таємного голосування. Бюлетень формувався не раніше ніж за 20 і не пізніше ніж за 12 годин до процедури виборів. Всі вони були упаковані та опломбовані, зовнішня охорона була протягом ночі,бюлетені зберігались там же де їх надрукували. У присутності або претендентів, або їх спостерігачів, членів виборчої комісії,представника МОЗ, бюлетені перенесли на місце голосування.

Щоб перемогти, одному із претендентів необхідно набрати 50% голосів плюс один голос, тобто не 50% від виборців, які з’явилися на голосування, а 50% від кількості виборців,які мають право брати участь у голосуванні– це має бути 376 голосів. Якщо цього не відбудеться, то через тиждень буде проведено другий тур. У ньому будуть брати участь два переможці першого туру, тобто, ті, хто набере найбільшу кількість голосів у першому турі.

Спеціально спостерігати за виборами ректора приїхав представник Міністерства охорони здоров’я. На початку голосування у нього не було зауважень щодо цього процесу.

– Дійство це серйозне, навіть святкове, це певний етап у розвитку університету, – сказав Ігор Клоченко, заступник директора Департаменту кадрового менеджменту, освіти та науки, Міністерства охорони здоров’я України. – Сім претендентів на посаду – всі поважні люди, організація проведення виборів на належному рівні, розпочато все своєчасно, претензій від представників кандидатів і від самих кандидатів не було. Маю надію, що процес голосування пройде прозоро, і ми отримаємо очікуваний результат. Чи виберуть ректора у першому турі важко сказати, але все відбувається демократично. Враховуючи, що претендентів на посаду є сім, спрогнозувати результати голосування досить важко. Мені як представнику МОЗ, хотілось, щоб був один тур.

Ольга Трач

Фото автора

Дмитро Мельникович: Журналіст.