X

Викладачів економічного університету залишили без житла

Просто неба можуть залишитися викладачі та працівники Тернопільського економічного університету. Освітян та науковців не пускають до помешкань гуртожитку, де вони прописані. За словами нового ректора, це житло – тільки для студентів, і наявність постійної прописки – не аргумент.

Викладачка Елеонора Сафонова віддала економічному вишу 24 роки життя. У паспорті – зазначене місце постійної прописки – вулиця, номер будинку й кімнати. Однак уже протягом двох тижнів жінка поневіряється у знайомих – до гуртожитку не пропускає охорона.

Елеонора Сафонова, колишній викладач вишу: “Мене не пустили, взяти речі першої необхідності мені заборонили, охорона запропонувала, щоб черговій дати ключі.. Це абсурд. І я так з 23 лютого ходжу. Обмежили в правах доступу до помешкання”.

Керівництво університету стверджує – колишній працівник не написала заяви на продовження терміну проживання, відтак – переспустки не отримала. Жінка шокована – не уявляє, як можна продовжити постійну прописку.

Керівник університетського ансамблю у розпачі. Його родина мешкає у гуртожитку вже 21 рік. А тиждень тому – чоловік опинився просто неба, відрізаний від сім’ї. Його ж рідні, щоб зберегти квартиру, не виходять за двері помешкання.

Руслан Іщук, керівник університетського ансамблю “Літопис”: “Мене не пускали. На якій підставі, яка мотивація, я не знаю. Мене тоді не пустили, я викликав міліцію. Я молоко через вікно передавав і хліб”.

Керівництво вишу стверджує – усе законно. Мовляв, у гуртожитках повинні мешкати лише студенти. А викладачі самі винні – належним чином не оформили перепусток, тож – до гуртожитку не потраплять.

Сергій Юрій, ректор Тернопільського економічного університету: “Ректор має право згідно з наказу Міносвіти прописувати на один рік в гуртожитках. Чомусь колеги не написали заяви, щоб юридично оформити… Іщук у чотирикімнатній квартирі… Коли подивитися, хто живе і в яких умовах, треба стати на бік студентів, потісніться для студентів”.

Обурені мешканці гуртожитків не погоджуються на щорічне продовження прописки. Кажуть – наступного разу їх можуть просто викинути на вулицю.

Тереза Костецька, Антон Слободян, 5 канал

Дмитро Мельникович: Журналіст.