X

Віталій Цимбалюк презентував “Тернопіль Європейський”

«Тернопіль Європейський» – громадську організацію з такою назвою презентували у Тернополі. Створити європейський рівень комфортності життя у Тернополі активісти новоствореного об’єднання прагнуть вже сьогодні, не чекаючи повноцінного вступу України до ЄС. Голова Правління ГО «Тернопіль Європейський» Віталій Цимбалюк пояснює: комфортність життя для звичайного тернополянина – це зрозумілі і прозорі стосунки між владою і громадою, вплив громади на діяльність і контроль над органами місцевого самоврядування, це якісні дороги, чистий громадський транспорт та багато інших факторів, які дозволяють європейцям жити комфортно, але відсутні в житті тернополян.

Крім основних засад діяльності, презентували і логотип організації. Це – карта Тернополя у поєднанні із символікою Євросоюзу.

– Наша громадська організація буде брати напрямок на країни Європи. Тому ми вирішили додати до нашого логотипу зірки Євросоюзу. І для кожного жителя Тернополя стає одразу зрозумілим, що наш напрямок – це зробити наше місто повноцінно європейським, – зазначив Віталій Цимбалюк.

Активісти наголошують, головна мета – сповідувати європейські цінності не формально, а по суті. Пропонувати конкретні шляхи втілення тих чи інших задумів.

– Тернопіль, якщо згадаємо нашу історію, був Європою з першого дня свого заснування. Він формально був і є європейським містом. Але наше завдання – добитися того, щоб він був європейським містом не лише по формі чи гаслах, але по своїй глибокій суті. Починаючи від соціальної сфери, культурної, починаючи від захисту національних традицій, архітектури, довкілля до всього іншого, що є в тих цінностях, які несе в собі європейськість, – вважає активіст ГО «Тернопіль Європейський» Олег Вітвіцький.

До роботи в організації запрошують активних тернополян, котрі мають цікаві ідеї і готові втілювати їх у життя. А також людей, які бажають поділитись своїм досвідом з іншими.

– Ми хочемо створити у громадській організації так звану Раду старійшин. До неї будемо залучати людей,  які вже зараз на пенсії, але котрі все життя пропрацювали в нашому місті, зробили для нього дуже-дуже багато, котрі знають зсередини всі наші проблеми. Вони можуть допомагати тим, що передаватимуть молоді свій досвід і свої знання, – впевнений активіст ГО «Тернопіль Європейський» Микола Городецький.

Тернопіль – одне із перших міст України, яке свого часу провело моніторинг житлово-комунальної галузі, послуг водо- і теплопостачання. Сьогодні усі ці напрацювання та інші аспекти життєдіяльності потрібно тільки розвивати, переконаний експерт з питань ЖКГ із понад 20-річним досвідом Микола Марценюк. І будь-які рішення приймати тільки за згодою мешканців.

– Коли я вмикаю радіо і слухаю, що у нас виділяється в межах мільйона гривень і ми будемо в дендропарку стелити двісті метрів доріжки з плитки, а потім ставити торгову точку для продажу чогось, то повірте, мене аж «перевертає». Що таке дендропарк? Це природній заповідник. То до чого там доріжка з плитки? Чому 200 метрів, а не 500? І що, немає там більше де купити води? Тобто, є такі речі, на які, я вважаю, треба було б отримувати дозвіл громади. Наприклад, сьогодні в місті забудовані всі зупинки. Ніхто ніколи не був проти того, щоб їх забудовувати. Але завжди ставилась одна єдина вимога – зробіть з цієї зупинки об’єкт, який би популяризував Тернопіль і був його «родзинкою». А так побудували сараї шість на дев’ять, «ксюші», «нюші» і маємо те, що маємо. Певно сьогодні прийшов час говорити, що є ряд «спеціалістів», які навмисно псують наше місто. Я, принаймні, бачу свою участь у проекті «Тернопіль Європейське» в тому, щоби максимально роз’яснити мешканцям і їхні права, і обов’язки влади, допомогти зробити Тернопіль таким, яким ми хочемо його побачити, – пояснив Микола Марценюк.

Команда громадської організації «Тернопіль Європейський» вже найближчим часом здійснить ряд поїздок у європейські міста, подібні до нашого. Там, пояснює голова Правління Віталій Цимбалюк, відбудуться зустрічі із місцевою владою. Крім того, європейських фахівців запросять і безпосередньо у Тернопіль. Тут, на місці, іноземні спеціалісти не тільки поділяться своїм досвідом, а й вивчать нагальні проблеми нашого міста та запропонують оптимальне їх вирішення. Свої перші напрацювання ГО «Тернопіль Європейський» обіцяє репрезентувати громадськості вже найближчим часом.

Дмитро Мельникович: Журналіст.