X

В Тернополі жінки забарикадували військову частину і кидалися під колеса вантажівок. ВІДЕО

Натовп матерів, дружин і родичів військових батальйону тероборони у відчаї заблокували проїзд із військової частини близько обіду 15 липня. Вони не випускали вояків, бо не знали, куди саме тих перевозять.

Станом на 13:50 год із військової частини намагалися виїхати дві вантажівки з військовими та амуніцією, проте люди закрили виїзд собою, повідомляє з місця подій кореспондент 20minut.ua. Також поставили біля воріт барикаду – перевернутий смітник.

Чоловіки в балаклавах і камуфляжі зробили живий коридор.

Станом на 14:10 кілька автобусів із військовими та вантажівок з амуніцією таки виїхали з частини. Вояки зробили живий коридор від воріт на Лозовецькій аж до вул.Шота Руставелі. Мами та дружини плакали і навіть кидалися під колеса.

– Та що ж ви робете? – гукав до літньої жінки боєць у балаклаві та з гранатометом на спині. – Ви повинні пишатися нами – ми Батьківщину вирушаємо захизати! А ви цими криками, цими своїми діями нам тільки бойовий дух понижуєте!

Раніше повідомлялося, що десяток жінок уже добу вартують перед контрольно-пропускним пунктом батальйону тероборони. В’їзд забарикадували абичим. Проте командир батальйону запевняє: участі в АТО його вояки брати не будуть.

Матері солдат запевняють, що удень 15 липня їхніх синів, які тут служать, – відправлять на Схід. Але наголошують, що й половина з них не має навіть бронежилетів.

– З такої безвиході залишається хіба що кричати, – бідкається одна з пікетувальниць. – У сина – маленькі діти, а його сьогодні на Схід кидають… Та ще й без нічого… Навіть бронежилета не видали.

Звідки інформація, що військових з батальйону передислоковуватимуть саме на Схід країни — ніхто так і не уточнив. Самі ж солдатські матері поділилися на два табори. Одні, як пояснили кореспонденту 20minut.ua, приїхали попрощатися з синами. Інші — щоб вплинути на командування нікуди не посилати хлопців.

– Наші депутати з Підволочиського району привезли їм бронежилети. То мій син має захист, – пояснює мати військового.

Ще одна жінка запевнила, що 14 липня розмовляла із командиром батальйону тероборони.

– Він сказав, що хлопців вивезуть, бо є такий наказ, – передає співрозмовниця слова комбата.

Пікетувальниці крізь сльози кажуть, що і їхні сини проти відправки на Схід.

– Мій не хоче їхати, але його застрашили криміналом і змусили написати заяву, що таки їхатиме, – слізно бідкається одна з матерів. – Маємо дитину і повністю одягнути у воєнне, і купити бронежилети, і ще й на смерть послати?

Перед входом на контрольно-пропускний пункт батальйону журналіст поспілкувався із один з місцевих солдатів-противників передислокації. Співрозмовник назвався Володимиром. Пояснює, що до мобілізації уже служив в армії — був зв’язковим.

– Зараз я і не маю з чим їхати, та й не дуже хочу, – пояснює солдат. – 70 відсотків з батальйону не хоче їхати. Я чув, що на всіх є 157 бронежилетів. А мають відправляти 350 хлопців…

Таких вояків командир батальйону територіальної оборони підполковник Ігор Ларін назвав “боягузами і лжепатріотами”.

– І ні на який Схід ми не їдемо. Участі в АТО ці військовослужбовці також не братимуть, – наголосив комбат у телефонній розмові з кореспондентом.

Джерело: “20 хвилин

[youtube1]ab0TFKwPDiQ[/youtube1]

[youtube1]aqcIck_-xAE[/youtube1]

Дмитро Мельникович: Журналіст.