X

Усиновлювати дітей на Тернопіллі хочуть усе частіше

– Для мене вони всі – мої діти, – каже багатодітний батько та священик УГКЦ Іван Гавліч. Він, окрім трьох власних, виховує ще п’ятьох прийомних дітей. – У Бога немає сиріт, усі діти повинні мати батьків.

На Тернопільщині живуть 315 дітей-сиріт і 949 дітей, позбавлених батьківського піклування. Це на 30 діток більше, аніж торік.

– Ми не можемо вплинути на цю цифру. Діти сиротіють чи втрачають батьків. Це не залежить від нас, – пояснює начальник служби у справах дітей обладміністрації Степан Герасимів. – Наша область є єдиною в Україні, де немає сирітського інтернату. Адже пріоритетним на Тернопільщині є питання усиновлення дітей.
До того ж, як він каже, наш край кілька років поспіль перебуває у лідерах із влаштування дітей у дитячі будинку сімейного типу.

– Торік на Тернопіллі усиновили 24 дитини. Порівняйте: у 2009 р. таких було всього 17, – зазначає пан Герасимів. – Для 20-ти дітей новими батьками стали громадяни України, для 4-х – іноземці. Чекають на усиновлення більше 200 дітей, імена яких є у банку даних. Більше 800 дітей в області перебувають під опікою в родинах. Торік створили два нові дитячі будинки сімейного типу (далі ДБСТ – прим. ред.) – родини Гавлічів у Тернопільському районі та родини Степанюків у Шумському. Там влаштували 13 дітей. Окрім того, є сім прийомних сімей, в які торік влаштували ще 10 дітей.

– Більше 170 дітей, які мали навчатися у школах-інтернатах, зараз живуть у прийомних сім’ях чи у ДБСТ, – продовжує співрозмовник. – Дитбудинки сімейного типу тепер функціонують майже у кожному районі.

Найважчим питанням, як він каже, залишається захист правових і житлових прав дитини.

Питання житлового будівництва у містах здійснюють за рахунок пайових часток осіб, які хочуть отримати житло. Зрозуміло, що до цієї категорії не входять діти-сироти, – непокоїться пан Герасимів.
Близько півтисячі заяв з питань захисту житлових та майнових прав дітей розглянула служба у справах дітей торік. Виявили вісім порушень прав дітей на житло. Щодо сімох відновили це право, попередили п’ять випадків незаконного продажу житла. Одну заяву передали до суду.

Анеля Протасевич, “20 хвилин”

Дмитро Мельникович: Журналіст.