X

У Тернополі завівся новий Щепановський

Будинок пайовикам мали здати ще у 2009 році, а люди досі без житла. Вони об’єдналися у кооператив та добудовуватимуть багатоповерхівку самі. Тим часом підрядник під арештом у Чортківському СІЗО. Його мають судити за шахрайство, – повідомляє “20 хвилин”.

– У мене дружина та двоє дітей, я наймаю житло, сплачую щомісяця по 150 доларів, тоді як міг би вже давно жити в своєму помешканні, – каже тернополянин Віталій Білик. – Інші пайовики теж наймають квартири, дехто навіть змушений переїхати жити в село.

Понад шість млн грн. здали пайовики на будівництво житла фірмі-підряднику “Вікторія-Транс”. Фірма використала лише 2 млн грн., де решту грошей, пайовики не знають. Дев’ятиповерхівку на вул. Микулинецькій, 30 А зобов’язувалися здати ще у 2009 році, а там все залишилося практично на рівні фундаменту. Серед потерпілих пайовиків жителі зі всієї Тернопільської області, і навіть з сусідніх областей. Загалом 58 людей. Багато з них роками заробляли кошти на житло на заробітках за кордоном.

Об’єдналися у кооператив

Жителька Білої Тернопільського району Світлана Джердж на майбутню трикімнатну квартиру вклала 193 тисячі гривень. Це 70% від потрібної суми.

– Я здала кошти у липні 2008 року, відтоді будівництва не було, лише певне зрушення пішло у жовтні минулорого року, проте недовго, – каже вона. – Наразі на місці майбутнього будинку є закладений фундамент на три під’їзди. В першому вимурувано два поверхи, в середньому один, в третьому лише фундамент і то не до кінця. Моя квартира мала бути в другому під’їзді.

Подібна ситуація і в інших пайовиків. Так тернополянин Віталій Білик за майбутню трикімнатну квартиру заплатив підряднику вже 208 тис. грн. Жителька Бучача Ганна Кафтан за двокімнатну квартиру у новобудові віддала 190 тис грн в листопаді цього року. Жінка каже, що повірила підряднику і навіть не думала, що все так обернеться.

– Сподіваюся, що ще таки отримаю своє житло, – каже вона.

Пайовики хочуть завершити будівництво самі. Вони створили кооператив і вже знайшли будівельну фірму, яка займеться роботами. Окрім того люди планують виробити всю потрібну документацію на будинок та його проект, бо як виявилося, його досі немає. Також пайовики взяли в суборенду землю, на якій ведеться будівництво.

– Орендар землі не мав в договорі пункту про передачу землі суборенду і він мусив звернутися в сільраду, щоб вона дала таке рішення, – пояснює Світлана Джердж. – На сесії в сільрад, яка відбулася ще в березні депутати одноголосно проголосували, аби такий дозвіл йому дати.

Відповідатиме за шахрайство

Тим, хто хоче вступити у пайову часту, потерпілі пайовики радять перевіряти спершу чи забудовник має дозвіл на будівництво.

– А ми, на жаль, цього не зробили, повірили на слово, – каже пані Джердж. – Нам показували копії плану будинку, але виявилось зовсім не того, що має бути. А того, що вже збудований поряд.

Люди кажуть, що повірили, що їх будинок збудують у вказаний термін. А пішли саме в цю фірму, бо шукали де дешевше. А підрядник вказав низькі ціни. Приміром, у м.кв житла коштував тоді 700 доларів, тоді як у інших фірмах – 800-1000.

– Ми повірили йому, бо він неподалік вже збудував два будинки дуже швидкими темпами, – каже Віталій Білик.

До слова, на директора фірми-підрядника “Вікторія-Транс” пайовики написали заяви в міліцію. Цей чоловік ще з березня цього року під арештом у Чортківському СІЗО. Пайовики з Микулинецької припускають, що вони не єдині, хто постраждав від цієї фірми. Про арешт керівника “Вікторія-Транс” підтвердили і в міліції.

– Щодо будівництва на вул. Микулинецькій проти цього чоловіка правоохоронці порушили кримінальну справу за шахрайство, – каже начальник відділу зв’язків із громадськістю обласної міліції Петро Колісник. – Слідчі проводили обшуки на його робочому місці, вилучили документи щодо цього будівництва. Відтак кримінальну справу закрили у зв’язку з відсутністю документів бухгалтерського обліку, які були потрібні для проведення експертиз. Однак міліціонери встановили інші факти шахрайства цим чоловіком, його арештували, а кримінальну справу вже направили до суду.

Дмитро Мельникович: Журналіст.