X

У Тернополі відзначили пару, яка живе разом 64 роки

Подружжя Івана та Марії Олекси із села Настасова Тернопільського району вже 64 роки живе разом. Вони стали переможцями конкурсу для тих, хто найдовше живе разом, оголошеного організаторами Тижня подружжя у Тернополі. Привітання та подарунки з цієї нагоди поважна пара приймала 21 травня.

– Про цей конкурс дізнався мій брат, який живе у Хмельницькому і повідомив мені, – розповіла Галина, наймолодша донька подружжя. – Я зателефонувала організаторам і зареєструвала батьків. А їм про це повідомила вже тоді, коли виявилось, що ми перемогли. Повідомлення вони сприйняли позитивно, і погодилися поспілкуватися з організаторами конкурсу та журналістами. Я дуже пишаюся своїми батьками, знаю, що мало є таких сімей і вдячна організаторам за те, що роблять акцент на тому, що в сім’ї можна прожити довго, і ,як кажуть, збудувати хату, виростити дітей, посадити сад, і виконати свою життєву місію. Це є приклад для наслідування. Хочу, щоб молоді люди рівнялися на них.

Іван та Марія одружилися у листопаді 1951 року,через півроку після знайомства. А познайомилися на колгоспному полі. Іван 42 роки був трактористом, Марія спочатку також працювала у колгоспі, а потім – прачкою у лікарні. У 1946 році їхні родини примусово виселили з території Польщі на Тернопільщину. Тут вони й познайомилися. Розповідають, що у їхньому житті було по-різному: і важкі часи, коли їсти не було що, і роботи не було, і радісні, коли вже діти тішили своїми досягненнями. Зазначають, що найголовніше у подружжі – це розуміння і підтримка одне одного.

– Треба, щоб один одного розумів,- каже Іван Олекса. – Іноді і посваритися корисно, а деколи треба і жінки послухати. Буває по різному, але треба дослухатися і підтримувати одне одного.

Зараз обом вже по 90 років. Вони виростили чотирьох дітей: троє синів і доньку. Мають дев’ять внуків і четверо правнуків. Радіють, що діти часто їх відвідують і допомагають, що досягли успіху і мають власні міцні сім’ї.

Ольга Трач

Фото автора

Дмитро Мельникович: Журналіст.