X

У Києві відкрили виставку марок про УПА, які зібрав тернопільський історик

27 лютого у Верховній Раді України відкриють виставку філателістичних знаків про Романа Шухевича. Її приурочать до 110-річчя з дня народження головнокомандувача УПА та 75-річчя створення Української Повстанської Армії.

Покажуть зразки марок із зображенням Романа Шухевича, які видавали в США, Польщі та Україні. Колекцію протягом 20 років збирає історик з Тернополя Василь Штокало, повідомляє gazeta.ua.

“Марки, конверти та інші філателістичні знаки в моїй колекції займають 48 аркушів формату А3, – розповідає Василь Штокало. – Першою була марка Підпільної пошти України, яку створили члени ОУН в 1949 році. Спочатку таку філателію друкували в Західній Німеччині, згодом вона почала з’являтися в Сполучених Штатах.

Створені українськими націоналістами марки не могли використовуватися для оплати поштових послуг, але в США їх дозволяли клеїти на конверти поруч з офіційними. Американцям подобалось так дошкуляти совітам. Правда, якщо подібний лист приходив до Радянського Союзу, то його відразу знищували. А відповідні органи зацікавлювалися особою отримувача”.

Одна з родзинок колекції — неофіційна марка польської профспілки “Солідарність”, яку видали 1987 року.

“Цей артефакт показує, що не завжди українсько-польські відносини були напруженими, – продовжує Штокало. – “Солідарність” на чолі з електриком, майбутнім президентом Польщі Лехом Валенсою виступала за вихід Польщі з-під впливу СРСР, встановлення демократії. Українську Повстанську Армію, литовських Лісових братів та інші антикомуністичні рухи в Східній Європі сприймали як своїх історичних однодумців і союзників. Щоб розхитувати тоталітарний режим, “Солідарність” випустила колекцію марок. З українців на них представлені Роман Шухевич та Голова проводу ОУН Ярослав Стецько”.

Експозиція під назвою “Від столиці Воюючої України (ОУН-УПА-УГВР), село Бишки на Тернопіллі – до столиці незалежної України, Київ” працюватиме у Верховній Раді до 2 березня.

Дмитро Мельникович: Журналіст.