X

Тернополянам радять не захоплюватися ранніми овочами та фруктами

Тернопільські ринки та супермаркети заполонили свіжою городиною та зеленню. Проте вживання цієї продукції може загрожувати здоров’ю, кажуть лікарі. Відтак перед тим, як купувати свіжі овочі та фрукти радять перевірити у продавців наявність документів, які підтверджують якість.

Огірки, помідори, капуста, редиска, зелень – ці продукти є просто необхідними у весняно-літньому раціоні – відзначають дієтологи. Однак загрожувати здоров’ю може перевищений вміст нітратів.

«Весною можна урізноманітнювати свій раціон різними свіжими овочами та фруктами. У період посту ми також радимо їх споживати. Але потрібно пам’ятати про норму. Тобто вживати слід у помірних кількостях. Перед вживанням необхідно їх добре вимити. Також варто пам’ятати певні правила, як вибрати якісну продукцію. Овочі мають бути тугі на дотик. Щодо кольору, то огірок має бути темно-зеленим, помідори – насиченого червоного кольору. Якщо є якісь жовті плями, це вже має вас насторожити. Оскільки це означає погану якість продукції. Ще одна порада, як зменшити вміст шкідливих речовин у свіжих овочах – замочити їх у воді. Тепличну продукцію обробляють гербіцидами, і це допомагає їх позбутися. Якщо дотримувати цих правил, шкода здоров’ю зменшується», – каже лікар-терапевт Ірина Боровик.

Лікарі радять, обмежити вживання свіжих овочів і фруктів у дітей. Безпечним є вживання цієї продукції всередині літа.

Дмитро Мельникович: Журналіст.