X

Тернопільські заробітчани в Польщі отримають соціальну допомогу?

Деяке полегшення тяжкої заробітчанської долі може принести прийнятий парламентом закон. Верховна Рада ратифікувала угоду між Україною про Польщею про соціальне забезпечення. Вона передбачає забезпечення соціальними виплатами українців , які офіційно працюють у Польщі.

За відповідний законопроект № 0033 проголосували 357 народних депутатів.

 Ратифікована угода передбачає виплату громадянам України, офіційно працюючим в Польщі, загальнообов’язкового державного соціального страхування у разі: хвороби (тимчасової непрацездатності); вагітності та пологів (материнства), нещасних випадків на виробництві, професійних захворювань і/або смерті з цих причин та безробіття .

 А також виплату пенсій за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника, за вислугу років відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування; допомоги на поховання.

Автори проекту підрахували , що реалізація такої угоди призведе до додаткових витрат Пенсійного фонду України в розмірі 14 928 490 гривень на рік. Їх планується закласти до бюджету Фонду на 2014 рік.

 Нагадаємо, угода про соцзабезпечення між Польщею та Україною було підписана 18 травня 2012 року.

Дмитро Мельникович: Журналіст.