X

Тернопільські випускники обирають вишиванки

Тернопільські випускники замість вечірнього вбрання обирають національні сукні та костюми. Хлопці та дівчата напередодні довгоочікуваного дня, коли вони назавжди попрощаються зі шкільними партами, взяли участь у конкурсі національного одягу. Кількість учнів, які обирають для випускного вечора вбрання з етнічними елементами, щороку зростає, – повідомляє ІНТБ.

– Дуже приємно, що конкурс ми проводимо вже 5-й раз, але кількість бажаючих взяти в ньому участь стає все більше. Ще до початку конкурсу вже зареєструвалося 79 учасників, причому кілька з них – це сім’ї. Є навіть одна сім’я, в якій взяти участь вирішили 19 її членів, – методист інформаційно-методичного центру управління освіти Світозара Хома.

19 членів родини вирішила залучити до конкурсу випускниця Тернопільської української гімназії імені Івана Франка, Катерина Жук. Вишивала вбрання дівчині бабуся.

– Я не хотіла чогось такого, як у всіх, а чогось такого ніжного, якого ще не було. Тому я вибрала саме такі ніжні кольори, які, напевно, відображають мій стан, – випускниця гімназії імені Івана Франка Катерина Жук.

Бабуся випускниці Катерини Марія Пилипчук – Вишивальниця з великої букви. Їй під силу навіть найскладніші етнічні елементи. Свої творіння – сорочки, сукні, рушники – дарує всім членам великої родини.

– Ідея до мене прийшла стосовно вишиванок, особливо – оздоблювати одяг вишиванками. Це було за часів, коли Україна стала незалежною. І я тоді собі подумала: хай діти носять вишиванки, – каже пані Пилипчук.

Взяти участь усією сім’єю вирішили для того, щоб їхній бабусі, а за сумісництвом – народній майстрині було приємно.

Випускники мали можливість позмагатися у двох номінаціях: традиційний український костюм та ступінь використання вишивки в сучасному національному вбранні. Оцінюючи одяг, журі враховувало майстерність його виконання, естетичність зовнішнього вигляду учасника, оригінальність та дотримання народних традицій. Результати конкурсу оголосять на параді випускників. Переможці отримають по 1000 гривень.

Дмитро Мельникович: Журналіст.