X

Тернопільські підприємці нагадали владі, за що гинули люди на Майдані

Підприємці, які працюють на Тернопільському центральному ринку прийшли вимагати справедливості під стіни облдержадміністрації 20 лютого. Цю дату обрали не випадково, адже саме у цей день три роки тому на Майдані загинули люди за те, щоб життя в Україні змінилося на краще. На початку мітингу його учасники хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні. Потім перейшли до обговорення проблем, які вимагають вирішити представники малого і середнього бізнесу.

– Це проблеми, які стосуються кожного з нас, а не тільки підприємців, – говорить Наталя Шоломейчук, голова профспілки підприємців Тернопільського центрального ринку «Захист справедливості». – Це необґрунтовані тарифи, ці всі надлишкові кошти, які завдяки корупційним схемам осідають у кишенях олігархів і вимиваються останні копійки із кишень населення. Це мізерна пенсія, реформи, які не відбуваються або практично є імітацією реформ. Малий і середній бізнес зараз практично знищують, не дають можливості розвиватися: штрафи у 320 тисяч гривень – це ліквідація підприємця. Це неможливо сплатити. У нас за несанкціоновану розробку природних надр штраф 450 гривень, а для підприємців – 320 тисяч. Це ми економічні злочинці чи ті, хто нищить природу, хто нелегально заробляє мільйони на кар’єрах, бурштині і всьому решта? Де справедливість? Нема справедливості. Ми не бачимо, що ті хлопці, які загинули за гідність, за нормальне життя, за те, щоб у цій державі хабарники і корупціонери не комфортно себе відчували. Натомість ми маємо те, що не комфортно себе відчуває простий народ. Підняття мінімальної зарплати – це було популістичне, необґрунтоване рішення Уряду для того, щоб підняти собі рейтинг. У результаті маємо ріст цін і послуг, підприємцям в два рази збільшили податкове навантаження. Країна не була готова до цього. В кінцевому результаті народ стане ще біднішим.

За результатами мітингу присутні прийняли резолюцію, у якій виклали свої вимоги до влади. Вони сподіваються, що резолюцію підтримає голова облдержадміністрації та направить її до Президента. Якщо ж влада не прислухається до вимог, то за словами Наталії Шололомейчук, підприємці будуть вимагати відставки Уряду, перевиборів до ВРУ, нового закону про вибори.

Ольга Трач

Фото автора

Дмитро Мельникович: Журналіст.