Солдати в зоні АТО не залишаться без куті на святвечір. Про це подбали тернопільські господині.
«Ідея виникла спонтанно, але ми не знали, як її втілити. Одна з дівчат сказала, що пробує приготувати вдома і поглянемо, що з того вийде. Вона спершу відварила кутю, а потім її засушила. Але щоб приготувати її солдатам знадобилося б пів години. Це неможливо в умовах війни, подумали ми і спробували вакуумувати відварену пшеницю» – каже Оксана Бучковська.
Господині порадилися з експертами і з’ясували, що так кутя може зберігатися до трьох місяців. Але лише за умови, що кутю варитимуть прісною. Все решта ж по рецепту вакуумують в окремі пакети.
«За рецептом додаємо ще по 150 грамів цукру і меду, по 100 грамів горіхів, родзинок і маку. Окремий пакетик для сухих продуктів і для меду. І все це також запаковуємо в окремий пакетик. Для приготування куті вміст потрібно залити трьома літрами кип’ятку. Виходить справжня галицька кутя» – каже Оксана Бучковська.
Дівчата сподіваються, їх ініціативу підхоплять у інших областях. Тоді встигнемо забезпечити солдатів. Хоча, собівартість страви дорожча, ніж сухого борщу. «Якщо пакування одного пакетика борщу без врахування продуктів, якими допомагають не байдужі тернополяни, вартує нам близько 10 гривень, то вартість пакетика куті – 60 гривень» – каже Оксана Бучковська.
Дівчат можна знайти в групі в соціальних мережах https://vk.com/smakolyky_ternopil.
Джерело: Тернополяни