X

“Сильний шум, наче ракета злітає”, – очевидці розповіли про смерч під Тернополем

У селах Івачів і Плотича неподалік від обласного центру в середу, 11 травня, небо затягло хмарами, дув вітер, погода різко змінювалася – ставало то холодно, то спекотно. Попри бурю люди працювали на полях і городах. Поруч гралися дітлахи – городи прилягають до сільських вулиць. Раптом вітер стих, потемніло, а через кілька хвилин у повітрі від неба до землі закрутилася величезна чорна воронка. Очевидці кажуть, що це було страшне видовище – з великої хмари до землі спустився торнадо і почав “танцювати” по полю.

– Я якраз рвав на городі конюшину, – розповідає місцевий житель, підполковник міліції у відставці Ігор Махомет. – Бачу – чорний дим, наче шини палять! Але потім помітив, що дим крутиться лійкою, а не просто піднімається вгору, як повинно бути. На вулиці сильний шум був – шуміло, наче ракета злітає. І темно дуже.

Як розповідають очевидці, вузький канал з неба до землі розширювався, близько 50 метрів від землі смерч був чорним.

До речі, торнадо було видно і в Тернополі.

Усього стихія гуляла в полі між селами близько 15-20 хвилин. Зникла так само несподівано, як і з’явилася: воронка просто стиснулася, піднялася вгору і розтанула в повітрі.

– Люди переживали, щоб не повторилася біда, як на початку 2000-х – тоді смерч перевертав машини, зривав з будинків дахи, валив дерева, – розповів голова ради села Плотича Євген Грицишин. – Накоїти лиха стихія не встигла. Та це й не був справжній торнадо руйнівної сили, хоча в діаметрі повітряний стовп досягав десяти метрів.

Джерело: КП в Україні

Читайте на цю тему:

Як Тернопільщиною гуляв смерч. ФОТО, ВІДЕО

Дмитро Мельникович: Журналіст.