X

Стати власником землі буде у кілька разів дорожче

У сфері господарських паїв хочуть подолати корупцію. У цьому владі допоможе Закон України «Про державний земельний кадастр», впевнені в Головному управлінні Держкомзему Тернопільщини. Така система зонування наведе лад у процедурі оформлення паїв, – повідомляє ІНТБ.

.

– Кадастр включає в себе ряд відповідних принципів. Основне його завдання – наведення ладу в кількісному, якісному обліку землі, у веденні нормативної грошової оцінки, у визначенні економічної оцінки, зонуванні території. Тобто це весь комплекс відповідних державних заходів, – в. о. начальника головного управління держкомзему Михайло Воляк.

Із введенням у дію Закону для оформлення земельної ділянки не доведеться «бігати по кабінетах», зазначає Михайло Воляк. Необхідну процедуру можна буде пройти в місцевому органі земельних ресурсів.

– Якщо в минулі часи ті громадяни, які мали відносини до того чи іншого переоформлення права користування чи власності, змушені були бігти у філію центру Держкомзему, звідти – у відповідні територіальні органи, то на сьогодні ця процедура спрощена. Громадянин звертається з відповідною заявою у територіальний орган земельних ресурсів, де йому видається квитанція про оплату відповідної послуги, згідно якої він звертається. А всі решта функції виконуються державним органом територіальних земельних ресурсів, – каже Воляк.

Зекономити час на оформлення землі дозволять і чітко встановлені терміни процедури. Зокрема, реєстрація ділянки не повинна тривати довше 2 тижнів. Витяг даватимуть у той же день, коли ви звернулися у відповідні служби. Надати необхідну вам інформацію земельники повинні не пізніше 10-ти днів з моменту запиту.

Проте така оперативність у свою чергу відіб’ється на вашій кишені. Ціна за певні види послуг зросла у 5, а то й у 7 разів. Так, за витяг із Поземельної книги доведеться заплатити 71 гривню. А зареєструвати державний акт на землю коштуватиме аж 102 гривні.

Новий Закон також передбачає відміну державних актів на землю. Підтверджувати право власності тепер будуть свідоцтва, які ввійдуть у єдину в країні реєстраційну систему. Впродовж року органи земельних ресурсів повністю перейдуть із паперових на електронні носії, запевнив Михайло Воляк. Загалом, Закон «Про державний земельний кадастр» почне діяти із січня 2012 року.

Дмитро Мельникович: Журналіст.