X

Соціальні послуги у Тернополі надаватимуть по-новому

Соціальні послуги потребуючим тернополянам тепер надаватимуть не тільки державні і комунальні структури, а й громадські організації та благодійні фонди. Півроку громадські організації міста спільно з фахівцями міської ради працювали над механізмом здійснення соціального замовлення. Результатом цієї роботи стало рішення «Про проведення конкурсу з соціального замовлення за рахунок бюджетних коштів», яке прийняли під час чергового засідання виконавчого комітету.

– Надання послуг із соціального замовлення –  це є прогресивна форма надання послуг відповідно до закону України «Про соціальні послуги», – каже Володимир Сулима, начальник управління соціальної політики. – Прогресивна в тому плані, що в певній мірі вона створює здорову конкуренцію, оскільки  по соціальному замовленню будуть надавати послуги недержавні структури, зокрема громадські організації та благодійні фонди. До цього у нашому місті соціальні послуги надавали тільки державні структури та комунальні установи міської ради. Відповідна робоча група визначила два напрямки соціального замовлення: надання допомоги особам з інвалідністю після 18 років – денний догляд та паліативний або хоспісний догляд. Якщо особи з інвалідністю до 18 років обслуговуються, у нас є міський та обласний центри реабілітації дітей-інвалідів, то діти після 18-ти років з розумовою відсталістю не охоплені допомогою. І є проблема, що батьки йдуть на роботу, а дітей потрібно з кимось залишити. У нас є громадські організації, які займаються цією роботою, і надають такі послуги по денному догляду цій категорії людей. Другий напрямок – паліативний або хоспісний догляд – передбачає надання послуг догляду особам, які мають різні онкологічні захворювання 4 стадії, і які потребують різної допомоги. Ця категорія людей перебуває поза увагою і є необхідність надавати їм соціальні послуги. Ці два напрямки соціальних послуг вибрані тому, що по них не надаються соціальні послуги ні державними, ні комунальними структурами, і раніше на це кошти не виділялися.

Зараз же з міського бюджету виділено 100 тисяч гривень на надання послуг із соціального замовлення: по 50 тисяч на кожен напрямок. Сума ця розрахована на чотири місяці. Громадські організації, які надаватимуть соціальні послуги, визначать на конкурсній основі у серпні. А працювати вони розпочнуть з вересня.

– В умовах прийнятого рішення передбачено, що конкурсні пропозиції недержавні структури повинні подати в управління соціальної політики до 13 серпня 2018 року, – продовжує Володимир Сулима. – Створена відповідна комісія, яка буде розглядати усі ці пропозиції і визначить переможець по кожному напрямку, які й будуть надавати соціальні послуги. Оголошення про проведення конкурсу та форма конкурсної пропозиції є на сайті міської ради. Координатором роботи та розпорядником коштів визначено управління соціальної політики. Перед тим, як подавати документи представники громадських організацій та благодійних фондів можуть звернутися до управління щодо отримання відповідних роз’яснень, допомоги у заповненні конкурсної пропозиції. Конкурсна пропозиція досить непроста, там є багато різних тонкощів: фінансові питання, питання звітності, питання форми – як ці послуги будуть надаватися, це все треба буде відповідно заповнити. Ця пропозиція не просто кимось видумана, є відповідні методичні рекомендації Міністерства соціальної політики, є Постанова Кабміну, яка передбачає порядок проведення конкурсу, порядок оцінки і визначення переможця. Тому організаціям, які будуть мати бажання прийняти участь у конкурсі і подати документи бажано проконсультуватися, щоб правильно все заповнити.

Для того, щоб конкурс пройшов ефективно і надавачів соціальних послуг було обрано максимально якісно, для неурядових організацій та благодійних фондів проведуть також тренінг «Соціальне замовлення у Тернополі: основні етапи». Відбудеться він 20 липня з 11.00 до 15.00 в офісі Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ», що на вулиці Родини Барвінських, 2. Кількість місць обмежена, тому необхідно попередньо зареєструватися. Учасники тренінгу дізнаються про нормативне регулювання реалізації соціального замовлення, розрахунок вартості соціальних послуг, особливості роботи з державним казначейством, розглянуть кейси успішної роботи із замовником соціальних послуг на прикладі департаменту соціального захисту Львівської обласної державної адміністрації. Отримають відповіді на запитання щодо особливостей, вимог та критеріїв до учасників конкурсу, оголошеного Тернопільською міською радою, на залучення бюджетних коштів для надання соціальних послуг. Такий захід буде корисним для громадських об’єднань, благодійних фондів та інших неурядових організацій, які мають бажання надавати населенню соціальні послуги.

Ольга Трач

Фото автора

Дмитро Мельникович: Журналіст.