X

Сільського голову посадили на чотири роки

Резонансний злочин війта із села Лошнів Теребовлянського району розглянула апеляційна інстанція, повідомляє УМВСУ.

Спритний посадовець у березні 2009 року поклав до кишені 150 тисяч гривень.
Ця справа про незаконні діяння сільського чиновника нетипова уже тим, що винуватцю присудили реальне позбавлення волі. Як правило, у вироках подібних справ йдеться про відстрочення виконання вироку із встановленням іспитового терміну.
Лошнівський сільський голова торік побив усі рекорди серед впійманих на нечесному сільських очільників. Адже на кону – 150 тисяч гривень. Щоправда, тоді йшлося про лошнівського хабарника, а не шахрая. Це вже згодом досудове слідство встановило, що дії голови слід кваліфікувати як шахрайство.
Власне, фабула злочину доволі поширена. До Лошнівського голови звернувся один чоловік з проханням виділити землю на території сільської ради для ведення особистого селянського господарства. Просив 0,40 га. Посадовець за землю забажав 150 тисяч гривень. На ціні зійшлися. Залишалося лишень «організувати» рішення сесії сільської ради – «Про надання згоди на вибір місця розташування земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства на території Лошнівської сільської ради за межами населеного пункту». Слід зауважити, що сільський голова обіймав посаду з квітня 2006 року, тож мусив знати законодавство, яке регулює земельні відносини на селі. Зокрема, те, що відповідно до Перехідних положень Земельного кодексу, землями за межами населеного пункту розпоряджаються не сільські ради, а райдержадміністрації. Так от, сільський голова, знаючи, що не має повноважень наділяти землю за межами населеного пункту, все ж видав рішення. При цьому підробив цей документ, бо на сесії сільської ради згадане питання не розглядали. А отже, не приймали і відповідного рішення.
«Липовий» папір сільський посадовець передав тому чоловікові у приміщенні адмінбудівлі на вулиці Шептицького у Тернополі, взявши 150 тисяч гривень. За оборудкою стежили правоохоронці і сільського голову спіймали на гарячому.
Тернопільський міськрайонний суд визнав підсудного винним за трьома статтями Кримінального кодексу — у шахрайстві, зловживанні владою та службовим становищем, підробленні. Вирок у сукупності склав чотири роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані із виконанням організаційно-розпорядчих функцій, строком на три роки. І захисники засудженого, і прокурор подали апеляції. Адвокати просили виправдати засудженого за статтею про підроблення, оскільки ця дія є способом вчинення шахрайства і охоплюється відповідною статтею. Окрім того, просили пом’якшити покарання. Колегія суддів палати у кримінальних справах апеляційного суду області апеляції відхилила, вирок Тернопільського міськрайонного суду залишила без змін. Отже, Лошнівського голову засуджено до чотирьох років неволі. З них він уже відбув півтора року, бо з 29 березня 2009 року перебуває під вартою.

Дмитро Мельникович: Журналіст.