X

Сектантську каплицю в парку хочуть демонтувати. Фото

.

Демонтувати незаконно збудований на самовільно захопленій парковій землі “храм” — завдання спеціально створеної для цього комісії. Вона ж має визначити, кого покарати за захоплення паркової землі, незаконне будівництво, порушення санітарних, пожежних, архітектурних та юридичних норм.

.

Очолює комісію заступник голови Державної архітектурно-будівельної інспекції в області Богдан Ваврик. Також до її складу увійшли представники мерії, муніципальної поліції, чиновники з обладміністрації, рятувальники, правоохоронці, працівники санепідемстинції та інших організацій.

Ми повинні діяти за законом і довести справу аж до демонтажу, – каже пан Ваврик. – Якщозабудовник відомий — це неважко. Якщо невідомий – ситуація гірша. Тому головне — встановити особу. До речі, днями Кабмін затвердив порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю. Це дає значно більші можливості усунути незаконну будову.

Попередні спроби влади повернути паркову землю, навіть через суди, постійно “впиралися” в те, що неможливо визначити власника будівлі. Тобто немає кого притягти до відповідальності притягти. Тепер цю особу після відповідного звернення інспекції будуть шукати правоохоронці. Якщо ж їм це не вдастся – об’єкт набуває статусу такого, що не має власника і підлягає демонтажу, пояснив голова комісії.

“Говорять на букву “х”

Комісія зібралася 26 травня о 15.30 на Співочому полі. Приєдналися й небайдужі тернополяни та журналісти. Насамперед вони хотіли потрапити на територію “храму” та оглянути це місце. Бо ж від початку року на території в 1800 квадратних метрів (саме стільки за офіційними даними займає каплиця — прим. ред.) розпочалося будівництво ще кількох об’єктів схованих під брезентом.

Отож комісія вирушає до головного входу в “храм”. Двері зачинені. Ззовні – решітка. Те саме – на бічних входах. Біля них – по десяткові віруючих.

Яка влада удостоїла вас прийти? Ми до вас зверталися багато разів. Було багато прошень. Повідомляли, що Матінка Божа з’явилася в Тернополі і що все може вирішити тільки Папа Римський, – пояснювали свою позицію віряни. – Дозвольте нам, дорогі люди, зачекати на рішення папи.

Особливо вороже налаштовані віряни до учасників місцевих Інтернет-форумів, на яких зараз активно обговорюють тему самовільного захоплення та невизнаної релігійної громади.

Із форумчанами розмовляти не будемо! Вони говорять і на букву “б” і на букву “х”, пишуть погане на місце з’яви Матінки Божої. Ми їх не пропустимо, – пояснювали люди всередині, показуючи роздруківки інтернет-бесід.

Перемовини тривали б ще довго, якби не втрутилася муніципальна поліція. Поки триває словесна перепалка, вони перелазять через паркан, без насилля відтісняють вірян від одного з входів, відчиняють його та впускають членів комісії. Прибувають і працівники міськвідділу міліції. Тому опору членам комісії ніхто не чинить. А от всіх решту віряни знову відштовхують від входу. Дехто з журналістів встиг пройти разом із комісією. Іншим довелося перебиратися через паркан.

– Ви подивіться, що вони набудували! – Це ж бетонний моноліт! Тут можна в декілька поверхів будувати, – зауважує один з членів комісії відкинувши край брезенту на одній із будов.

Віряни відповідають, що він не правий. Багатоповерхівки тут не буде.

– Тут ми дзвіницю встановимо, – каже одна з активних жіночок громади. – А там, далі, – ще щось. Ви не хвилюйтеся. Ми знаємо, що тут робити.

Шокувало членів комісії й те, що саме джерело, яке громада почала забудовувати, віряни перенесли в інше місце, розвернули та змінили до невпізнаваності.

“Зла сило…”

До речі, стримувати комісію вийшли в основному жінки і діти. На території конфлікти практично припинились. Щоправда з’явилось декілька вірянок за межами “храму”, які ходили поміж людьми, та „хрестили” усіх якимись книгами (не біблією — прим. ред.).

Зла сило, зла сило, зла сило… Ангели-хоронителі, допоможіть, захистіть…Зла сило, зла сило… – монотонно говорили при цому жіночки.

Варто зауважити, що не лише віряни поводили себе дивно. Ми помітили, як один із „глядачів” доволі сильно штовхнув вірянку з книгою. І навіть голова комісії, ще під час суперечок на вході, запропонував молодим тернополянам „не гальмувати”, а перебратися через паркан, та відтиснути членів громади від брами.

– Ви козаки чи не козаки? – підбадьорював Богдан Ваврик.

Після того, як комісія оглянула територію всі її члени — вийшли. Віряни знову зачинилися.

Поки що жодних термінів, коли можливий початок демонтажу комісія не озвучила. Пообіцяла лише, що до 31 травня підіб’є перші підсумки своєї роботи.

Андрій Шкула, «20 хвилин»

Дмитро Мельникович: Журналіст.