X

Що буде з цінами на квартири в Тернополі?

Ціни на нерухомість зростуть через американський долар, кажуть експерти.

Наше місто і вся країна живе за ринковими законами, отже глобальні події мають прямий вплив попит і пропозицію щодо різних товарів і послуг.  Ціни на квартири і будинки в Тернополі досі обчислюються в умовних одиницях, які відповідають долару США. Та що станеться, якщо долар знеціниться?

США і Європа очікують досить велику емісію долара, і він може знецінитися. На думку аналітиків, якщо виключити чинник паніки на валютному ринку та оцінити ситуацію на ринку нерухомості з фінансової позиції в середньостроковій перспективі, то затягувати з купівлею квартири не варто, оскільки ціни на нерухомість в доларах будуть зростати.

“Те, що ми бачимо зараз – це просто спекулятивна атака. Але є інша ситуація. Зараз заявляють США і Європа, що очікується значна емісія долара, так зване, “ослаблення”. І в цьому випадку, якщо ми говоримо про середньострокову перспективу, то долар знеціниться. І тоді дійсно є сенс вкласти у щось матеріальне. Коли долар знецінюється, нерухомість дорожчає”, – розповів аналітик Олександр Охріменко.

Експерт відзначив, що через три-п’ять років “тисяча доларів буде ніщо”. Він припустив, що вже в наступному році буде помітне подорожчання товарів в доларовому еквіваленті.

Нагадаємо, 4 вересня на міжбанку був зафіксований різкий стрибок долара. Стрімке зростання курсу почалося ще в понеділок, а до середини вівторка вартість долара досягла максимуму за три роки. До закриття торгів ціни зросли до позначки 8,1800/8,1900.

Аналітик Ліги експертів України Андрій Гусельников припустив, що коливання курсу долара може на якийсь час зупинити ринок нерухомості. Але станом на сьогодні, ринок ще не встиг відреагувати на валютні зміни.

Дмитро Мельникович: Журналіст.