X

Санстанція “трястиме” кафе-бари-ресторани

Про стан здійснення контролю за закладами громадського харчування та організацію заходів з профілактики кишкових інфекцій йшлося на засіданні колегії санепідслужби області.

Як повідомили в облСЕС, було відзначеноо, що в закладах громадського харчування всіх форм власності області проводиться відповідна робота щодо покращення матеріально-технічної бази, забезпечення торговим інвентарем, технологічним обладнанням, та проведенням ремонтних робіт.

По всіх підприємствах погоджено асортиментний перелік страв, що виготовляється у відповідності до виробничих площ та технологічного обладнання.

Проте, при проведенні перевірок закладів громадського харчування виявляються також недоліки, які негативно впливають на безпеку харчових продуктів та сировини і можуть викликати спалахи гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення області.

Зокрема, проблемними питаннями по закладах громадського харчування, в першу чергу – приватної форми власності, є те, що в ряді підприємств відмічається невідповідність площ виробничих кухонь до переліку страв, які виготовляються, що призводить до самовільного розширення цього асортиментного.

Є випадки початку роботи закладів без наявності актів державної технічної комісії про введення в експлуатацію, дозволів СЕС та погодженого СЕС асортиментного переліку

Головним державним санітарним лікарям районів та м. Тернополя, з метою профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення області колегія доручила переглянути асортиментний перелік страв, дозволених до приготування і реалізації в закладах громадського харчування, особливу увагу звернути на заклади, які працюють на привізній воді та одноразовому посуді, а також в закладах, де залишається невідповідність виробничих кухонь асортиментному переліку страв, що виготовляється. Також доручено припинити експлуатацію об’єктів у разі виявлення на них постійних порушень вимог санітарного законодавства, які становлять загрозу здоров’ю населення.

Дмитро Мельникович: Журналіст.