X

Правоохоронці показали, як головлікар Вардинець брав хабарі

Кримінальне провадження розпочате стосовно головного лікаря Тернопільської райлікарні триває вже майже 10 місяців. За цей час справу декілька разів призупиняли через те, що підозрюваний перебував на лікарняному, і тоді проводити будь-які слідчі дії було неможливо. Призупинене провадження і зараз, оскільки особа, яку підозрюють у хабарництві лікується в столиці.

Родичі та адвокат Ігоря Вардинця, стверджують, що працівники правоохоронних органів перешкоджають проведенню лікування, чим порушують право людини на життя і здоров’я. Зокрема, йдеться про те, що підозрюваному не дозволяють виїхати лікуватися у Німеччину. Вони також зазначають, що через постійне намагання правоохоронців доставити хворого в суд для обрання запобіжного заходу, він впродовж 2015 року переніс три інфаркти, що також створює небезпеку для життя. Щоб донести цю інформацію до громадськості організували прес-конференцію.

Чому Ігорю Вардинцю оголосили підозру, а також деталі цієї справи журналістам розповів начальник сектору комунікації Головного управління Національної поліції у Тернопільській області Сергій Крета.

– Історія ця розпочалася ще в грудні 2014 року, про що свідчить оперативне відео відзняте в грудні, коли відбувалися зустрічі між підозрюваним та підприємцем, у якого вимагали кошти, – розповів Сергій Крета. – Ці зустрічі зафіксовані згідно процесуального провадження, є всі докази. Спочатку мова йшла про 10 тисяч доларів, які необхідно було надати для продовження оренди приміщення аптеки, потім йшлося про 200 тисяч гривень. При першій зустрічі в кабінеті головного лікаря підприємець приніс 50 тисяч гривень. Підозрюваний відмовився від цієї суми і написав на листочку, що це має бути 200 тисяч гривень і перші 50 тисяч не взяв. Наступна зустріч відбулася в приміщенні реанімації другої міської лікарні, де підозрюваний перебував на лікуванні. Підозрюваний сказав, щоб 200 тисяч гривень підприємець заніс до знайомої у Сбербанк Росії і за телефонною вказівкою вона мала покласти кошти на депозитний рахунок підозрюваного, що в подальшому і було зроблено. Це все є задокументовано на відеоносіях. Потім було затримання і пред’явлення звинувачення. Ніяких слідчих дій не відбувалося окрім пред’явлення звинувачення. Міра запобіжного заходу не обрана у зв’язку з тим, що підозрюваний постійно перебуває на лікуванні. Зараз теж ніхто слідчих дій не проводить, тому що справа призупинена, оскільки підозрюваний лікується.

Усе сказане було підтверджено чотирихвилинним відео, яке з дозволу прокуратури розсекретили. Після перегляду адвокат Олег Шрам прокоментував його так:

– Мета нашої прес-конференції – поінформувати громадськість, що порушується право на життя і здоров’я Ігоря Вардинця, і те, що він хоче прийти в суд і довести свою невинність, – сказав захисник підозрюваного. – Не знаю на якій підставі було надано для громадськості дане відео, я, як захисник декілька разів звертався з проханням ознайомитися з матеріалами провадженнями і мені його не надавали, але оцінку цьому відео дасть суд. Зараз ми говоримо, що будь-який учасник кримінального провадження, в тому числі підозрюваний, має право на життя і здоров’я, і має право на лікування. Держава, в тому числі в особі правоохоронних органів, в першу чергу зобов’язана надати можливість вилікуватися, а потім прийти в суд і коментувати записи, які були надані. На мою думку представників ЗМІ і громадськість намагаються переконати в тому, що Вардинець є хабарником і корупціонером. Але це може зробити лише суд, а ми можемо говорити про те, що людина хоче лікуватися, а їй в лікуванні перешкоджають правоохоронці і суди.

Племінник підозрюваного Степан Білян також зазначив, що справа може бути сфальсифікована завдяки діям прокурорів.

– Як може працівник прокуратури приходити в реанімацію і казати: «Ми вам поставили мільйончик застави. Ви 600 тисяч – сюда, 400 – сюда, і ми справу закриємо». Вважаю, що така людина не повинна взагалі працювати в прокуратурі, а в нас це відбувається.

Ольга Трач

Фото автора

Дмитро Мельникович: Журналіст.