X

Пожежники скаржаться, що від них втікають начальники

За перших два місяці цього року обласним управлінням Державної техногенної безпеки було складено 86 приписів за недотримання правил пожежної безпеки. Фахівці кажуть, що керівники установ та організацій – посадові особи – так розлінились, що навіть не спроможні підготувати підпорядковані їм об’єкти до перевірки. Про яку, до речі, їх повідомляють за десять днів.

– Що це за перевірка, коли ти попереджаєш про неї? Наприклад, у інших державах перевіряючий приходить і там керівник не готується до перевірки. А у нас попередиш, скажеш, поставиш до відома, що прийдеш на перевірку, а деякі керівники умудряються навіть або у відрядження поїхати, або якимось чином у той день не бути на об’єкті, – обурюється заступник начальника управління Держтехногенбезпеки Олег Балан.

Найбільший штраф, який можна накласти на чиновника-порушника, становить лише 170 гривень. Зрозуміло, що ця сума навряд чи може змусити посадовця виправитись.

– Штрафи, звичайно що, невеликі. Цим і користуються керівники. Тому що їм деколи легше заплатити штраф, чи виконати або усунути те чи інше порушення. Особливо, це негативно впливає на ті об’єкти, де є люди, об’єкти з масовим перебування людей, дошкільні навчальні заклади, школи-інтернати, – попереджає Олег Балан.

До слова, торік працівниками управління Держтехногенної безпеки було накладено понад 3 тисячі штрафів за порушення правил пожежної безпеки на загальну суму майже 3 мільйони гривень.

Дмитро Мельникович: Журналіст.