X

Під патронатом голови Тернопільської ОДА Валентина Хоптяна проходить фестиваль «Дзвони Лемківщини»

ХV Всеукраїнського фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» проходить 3-4 серпня 2013 року. Дзвони Лемківщини – Всеукраїнський традиційний фестиваль , що проводиться в першу суботу та неділю серпня в урочищі «Бичова» поблизу міста Монастириська Тернопільської області. У ньому беруть участь професійні та аматорські колективи та окремі виконавці з України, Польщі, Словаччини та інших країн. Загалом – майже 1000 виконавців!

У програмі лемківського фестивалю передбачено концерти, виставка робіт майстрів народної творчості – вишивки, різьби, гончарства, лозоплетіння, живопису, декоративно-прикладного мистецтва. Найвідомішим лемкам України дозволили підняти прапор фестивалю і запалити традиційну ватру. Відкривали фестиваль Дзвони Лемківщини молитвою. Після цього до вітального слова запросили голову Тернопільської обласної державної адміністрації Валентина Хоптяна, котрий є головою організаційного комітету Фестивалю) і голову Всеукраїнського товариства “Лемківщина” Олександра Венгриновича.

«Вітаю вас з відкриттям ювілейного фестивалю «Дзвони Лемківщини». Цей захід вже 15-ий рік поспіль збирає на Тернопільській землі тисячі тих, кому не байдужа українська культура, а особливо – звичаї та традиції самобутнього лемківського етносу. Сьогодні на цьому ватряному полі зібралося безліч представників різних регіонів України, гостей з дального і ближнього зарубіжжя. Тому, здається фестиваль у Монастириському районі скоро мав би змінитися від всеукраїнського до міжнародного! З трагічних сторінок історії ми знаємо, що у тисячі лемків примусово покинули батьківські землі, після чого їм довелося шукати новий дім. Однією з областей, яка дала крівлю над головою, стала Тернопільщина. Вона розпалила вогники надії у серцях знедолених, відірваних від рідного краю людей. Саме тут вони знайшли свою нову Батьківщину» – сказав під час свого виступу голова Тернопільської ОДА Валентин Хоптян.

Відпочивали і розважалися гості свята до півночі, адже молодіжні забави розпочалися лише о 23.00. На сцену вийшли місцеві гурти, а також Марічка Яремчук і гурт “Козак-систем”. Завершилося дійство феєрверком.

Сьогодні ж, о 10.00 – Служба Божа на Ватряному полі, о 12.00 – продовження святкового концерту. Урочисте закриття Фестивалю призначили на 18.00.

Довідка

Лемки — етнографічна група українців. Мешкали в українських Карпатах (по обох схилах Східних Бескидів) між ріками Сяном і Попрадом у межах сучасної Польщі, та на північний захід від ріки Уж у Закарпатті до ріки Попрад у Словаччині. Внаслідок т. зв. “репатріації” або “евакуації” 1944-1946 років більшість лемків (482 тис.) переселили на територію УРСР, а решту (200 тис.) уже під час операції “Вісла” — на північно-західні землі Польщі.

Вперше назву “лемки” ввів у історію та літературу Йосип Левицький у передмові до власної “Граматики руської або малоруської мови в Галичині” (1831 р.). Згодом цю назву вжили Олексій Торонський, Володимир Хиляк та інші. Відтак самі лемки та їхні сусіди почали називати свою етнографічну територію Лемківщиною.

 

Дмитро Мельникович: Журналіст.