X

Пенсіонерів талують в електрички, наче шпроти в банку. Фото

Приміські електрички на Тернопільщині курсують переповнені через те, що складаються вони часто лише з трьох вагонів. Скоротили кількість вагонів через технічну несправність та задля  економії коштів. Найбільш переповнені потяги у напрямку Лановець та Ходорова.

О дев’ятій відправляється приміський потяг до Ходорова. Платформи залізничного вокзалу переповнені пасажирами. Усі повинні вміститися у трьох вагонах приміської електрички. Тільки відчинилися двері потяга, як пасажиний потік рушив до вагону.

Для більшості пасажирів такі поїздки стають випробуванням. Не обходиться без травматизму. «Дають один вагон і дві головки, людей – в три рази більше, люди просто не можуть зайти. Однієї суботи заводив машиніст через свою кабіну людей. Люди всі не сіли, розумієте? Дали більше вагонів на День Незалежності і ще один раз. Але ж начальство бачить, що люди не поміщаються, просто нічого не робить», – каже пенсіонерка пані Люба.

Пасажири скаржаться, що під час вихідних їздити електричками ще складніше. Адже бажаючих скористатися пільговим проїздом немало.  «Їду на дачу два-три рази на тиждень і навіть в тамбурі стояти неможливо!», – скаржиться ще одна тернополянка пані Ліля.

Одне випробування – потрапити до електрички, інше – подолати відстань у душному вагоні. До Лановець прямує лише один вагон.

Серед пасажирів електрички – переважно пенсіонери, ветерани, інваліди. Вони зверталися до керівництва Тернопільського залізничного вокзалу, щоб вирішити проблему. Однак поки – без відповіді. «Дзвонили начальнику вокзалу, а він каже – це не до нас дзвоніть, це Львівська залізна дорога. Ми до того не маємо ніякого відношення», – розповідає пенсіонерка пані Оксана.

Взялася допомогти обласна організація ветеранів. Написали лист до міської влади. У відповідь – мовчання. «Два напрямки у нас таких проблемних. Це на Ходорів, бо замість чотирьох вагонів один подається, Тернопіль-Ланівці так само замість трьох є один вагон. І це є система, ніхто абсолютно не реагує. 27 серпня ми звернулися до голови облдержадміністрації з клопотанням вирішити проблему і 6 вересня до міського голови. але в нас система яка? Не вирішити питання, а дати відповідь. Ну, звичайно, ми відповідь отримаємо рівно через місяць», – каже голова обласної організації ветеранів Олександр Голуб.

Керівник Тернопільського залізничного вокзалу каже, що проблему переповнених електричок має вирішувати дирекція залізничних перевезень. Там зінаються: лист від пасажирів вони отримали. Наразі проблема – у процесі вивчення.

«Така ситуація зараз бо немає фінансування», – каже керівник відділу Тернопільської дирекції залізничних перевезень Олег Герос.

Керівник  Тернопільської дирекції залізничних перевезень зауважує, що вирішувати цю проблему вони не зобов’язані. Оскільки є інша служба – локомотивне депо. Рекомендують звертатися туди. У локомотивному депо запевняють: проблему повинні вирішити. Наразі додаткові вагони ремонтують. «Наразі проводиться ремонт вагонів для того, щоб буквально починаючи з суботи вже збільшити до чотирьох кількість вагонів. І друге питання – це відношення людей до рухомого складу, бо всі чудово розумієте, що ламають двері, як всередині, так і автоматичні. І ми змушені забирати ті вагони, щоб ремонтувати», – каже начальник локомотивного ДЕПО Олександр Михальчук.

За цікавим збігом обставин, кількамісячний ремонт вагонів завершився тоді, коли цією темою зацікавилися журналісти. Але це, звісно, лише збіг обставин.

Дмитро Мельникович: Журналіст.