X

Незрячі велосипедисти проїдуть дві тисячі кілометрів. ФОТО

Понад дві тисячі кілометрів дорогами Західної та Центральної України подолають на велосипедах 12 учасників благодійного велопробігу за участю незрячих людей «Бачу! Можу! Допоможу!». Стартував цей особливий захід 4 липня зі Львова. А 5 липня велосипедисти відвідали Тернопіль.

У нашому місті їх зустріли представники обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Інваспорту та журналісти.

Організували велопробіг для того щоб довести, що люди із вадами зору такі ж повноцінні члени суспільства, як здорові, і що вони можуть набагато більше, ніж може видатися на перший погляд. Ще одна мета заходу – зібрати кошти на ремонт та облаштування у Львові першої в Україні «Сенсотеки». Сенсотека – це простір для дозвілля та неформальної інклюзивної освіти зрячої та незрячої молоді.

– Ми почали цю акцію, щоб показати, що ці люди, так само, як і здорові, можуть набагато більше, аніж ми очікуємо від них, – каже Вікторія Лучка, координатор велопробігу. – Вони можуть бути повноцінними членами українського суспільства, можуть брати участь у різноманітних ініціативах, можуть показувати, що обмеження існують тільки у наших головах. Протягом 30 днів ми проїдемо 10 областей України на двох велосипедах-тандемах та на звичайних велосипедах. У різних містах до нас будуть приєднуватися інші велосипедисти.

Наразі, участь у веломарафоні беруть шестеро молодих людей з вадами зору зі Львова, Одеси, Харкова, Києва. Двоє із них їдуть на велосипедах-тандемах, решта – на власних роверах. Двадцятирічна Світлана Ліра з Одеси спеціально приїхала до Львова, щоб звідти розпочати цю незвичну для неї подорож.

– Я вперше сіла на велосипед-тандем, і у мене таке відчуття, що я самостійно їду, незважаючи на те, що керує ним пілот, – каже Світлана Ліра. – І це відчуття швидкості, вітру у волоссі, дуже приємне, адже цього не відчуєш на велотренажері. Нещодавно я спілкувалася з людиною з Німеччини і дізналася, що там у кожному місті є клуби велосипедистів-тандемістів. І на вихідні люди, які мають проблеми із зором можуть вибрати собі короткотривалу подорож. Мені дуже хочеться, щоб завдяки нашій акції суспільство дізналося, що незрячі також можуть і мають їздити на велосипедах, і щоб у нас, за зразком Німеччини, також відкрилися такі клуби тандемів.

Триватиме благодійний велопробіг до 5 серпня. За цей час його учасники відвідають Рівне, Житомир, Київ, Черкаси, Умань, Вінницю, Черінвці, Івано-Франківськ. Детальніше про маршрут та коли учасники акції будуть у названих містах можна дізнатися з офіційного сайту «Бачу! Можу! Допоможу!». Через цей же сайт можна пожертвувати кошти на створення Сенсотеки.

Ольга Трач

Фото автора

Дмитро Мельникович: Журналіст.