X

Насильство, еміграція і сумнівний рекорд: хроніка тижня від “За Збручем”

Світ

Нобелівська премія миру

Лауреатами Нобелівської премії миру у 2018 році стали лікар із Конго Деніс Муквеге та іракська правозахисниця Надя Мурад. Нагорода присужена їм  за зусилля у боротьбі із сексуальним насильством у військовий час. Деніс Муквеге – лікар-гінеколог із Конго. Він неодноразово засуджував безкарність за масове зґвалтування, а також критикував конголезький уряд та інші країни за те, що вони не доклали достатньо зусиль, аби зупинити сексуальне насильство щодо жінок під час збройних конфліктів. Його життєвий принцип: “Справедливість – справа кожного”. Правозахисниця з Іраку Надя Мурад – одна з близько 3 тисяч дівчат і жінок, які стали жертвами зґвалтування та інших зловживань з боку терористичного угруповання “Ісламська держава”. Вона потрапила в полон у 2014 році, а після втечі вирішила відкрито говорити про те, яких страждань зазнала. Жінка виявила велику мужність, виступивши від імені інших жертв “Ісламської держави”.

Від Майдану до отруєння у Великій Британії

У злочинців міжнародного масштабу, як правило, величенький “послужний список”. І “наслідити” вони можуть будь-де. Підрозділ полковника спецназу ГРУ РФ Анатолія Чепіги, якого британські власті підозрюють в отруєнні російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля, міг брати участь в ескалації конфлікту на Майдані в 2014 р. І зовсім не в ролі сторонніх спостерігачів. За деякими даними, російські військові перебували в той час в Києві й проживали в окремому будинку на базі підрозділу “Альфа”. Спецназ ГРУ активно діяв проти протестантів, після чого під виглядом українських правоохоронців виїхав на територію Криму. Ще раніше, як повідомлялося,  міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підтвердив, що екс-президента В. Януковича вивіз  з Криму в Росію саме цей “фахівець широкого профілю” – полковник А. Чепіга. Серед інших його вмінь – здатність, за потреби, надавати обличчю виразу здивування і праведного обурення…

Олег Сенцов припинив голодування

Український режисер, політв’язень Кремля Олег Сенцов припинив голодування. Це підтвердила Уповноважений  ВР України  з прав людини Людмила Денісова. За її словами,  в Росії на словах, без медичних довідок запевняли, що стан його здоров’я задовільний, але це  неправда. “Вони б його тоді не “вмовляли” припинити голодування і постійно не тиснули б на нього  психологічно. З такими цілями, з такою силою волі, відданістю та щирою українською позицією людина не могла здатися”, – заявила Денісова. Вона зазначила, що вихід з голодування –  процес ще складніший і страшніший, ніж саме голодування. “Я глибоко переконана, що в РФ йому не забезпечують належний медичний супровід, і я вимагала надати йому висококваліфікованих спеціалістів, але Кремль цього не зробив”, – додала вона. Омбудсмен закликала РФ зберегти життя Сенцова. Як повідомила раніше сестра О. Сенцова, він написав, що не вірить у скорий вихід з в’язниці й склав заповіт стосовно своєї творчості на випадок смерті.

Україна

Черговий “феєрверк” на складі боєприпасів

Диверсія, приховування розкрадання, кричуща недбалість – такі стандартні версії чергового “феєрверку” на складі боєприпасів. Вже п’ятого за останні чотири роки. Цього разу – на 6-му військовому арсеналі поблизу міста Ічня на Чернігівщині.  Якщо врахувати, що бабахнути було чому (на складі зберігалися 120-мм мінометні міни, 122-мм гаубичні снаряди, 125-мм танкові снаряди і 122-мм реактивні снаряди “Град”), стан мешканців навколишніх населених пунктів зрозуміти неважко – люди кинулися розбігатися хто куди.  Вже пізніше було організовано евакуацію понад 12 тисяч осіб. Гуркіт вибухів змусив більш реалістично, без “рожевих окулярів”, що її нерідко намагаються начепити громадськості, подивитися на стан справ в армії. І з вуст прихильників чинної влади вже можна почути, що “раніше було дуже погано, тепер стало краще, але не настільки, щоб сказати, що вже все добре”. Напевно, не все – мешканці Ічні, які пройшли “навчання з відпрацювання дій в надзвичайних ситуаціях в умовах, наближених до бойових”, можуть це підтвердити…

Інтелект нації виїжджає “з кінцями”

Актуальний mainstream серед українських  студентів –  виїхати  за кордон “з кінцями”. Лише в Польщу за останні три роки на навчання виїхало 35,5 тисяч осіб. При цьому щороку ця кількість суттєво зростає. Такі дані оприлюднив інститут публічних справ Польщі.  Причинами такої масової міграції наші співвітчизники називають невеликі витрати на проживання, хорошу перспективу безкоштовного навчання або за пільгами та легкість вступу. Також студенти запевняють, що у сусідній країні набагато легше знайти роботу за спеціальністю, отримавши вищу освіту.  Найгірше для України те, що за кордон масово виїжджає інтелект нації. Навіть з Польщі, яка є не найбільш “райським місцем” в ЄС, планує повернутися на рідну землю лише 1 з 10 студентів. Така недалекоглядна політика влади може в майбутньому призвести до справжньої катастрофи, яку виправити швидко навряд чи вдасться, адже буде згаяно багато часу.

Тернопілля

Дев’ять років до “рекорду”

Чергова “блага вість” для нашого краю, який так полюбляє фіксувати усілякі рекорди: найбільший борг за аліменти – 126 тис. грн. – стягнуто з жителя славної Тернопільської області. Йшов він до цього досягнення вперто й наполегливо, впродовж дев’яти років. Зате діти у родині з Кременця не були позбавлені радості щодня бачити своїх батьків. Навпаки – мали щасливу можливість спостерігати, як ті регулярно крутять через м’ясорубку всіляке зілля, як наповнюють шприци, словом, здобували корисний досвід на майбутнє. Тим часом до Тернополя завітав міністр закордонних справ Павло Клімкін. Одразу подумалося: може раптом Підволочиськ почав поглядати у бік Хмельницька, а Заліщики – на Чернівці, й головний дипломат країни вирішив діяти на випередження? З’явилася також обнадійлива новина, що якби 9-11 жовтня був наданий томос, то в тому ж жовтні можна було скликати об’єднавчий собор. Можливо, в передчутті цієї події злодійкуватий суб’єкт з Підгаєччини навернувся одразу до трьох храмів, спробувавши обікрасти кожен по черзі.

Ігор Дуда

Дмитро Мельникович: Журналіст.