X

На Тернопільщині є запаси сланцевого газу! Подробиці

Про це передає кореспондент УКРІНФОРМу, повідомив у вівторок перший заступник міністра екології та природних ресурсів України Володимир Ігнащенко на міжнародному енергетичному форумі, організованому Інститутом Адама Сміта.

Мова йде про Олеську площу (Львівська, Івано-Франківська та Тернопільська області) загальною площею понад 6 тис. кв. км. “Ми розглядаємо її як продовження Люблінського басейну, на якому вже працюють великі компанії”, – сказав перший заступник міністра.

За попередньою інформацією Україна у 2011 році оголосить перший тендер на розробку та промисловий видобуток родовища сланцевого газу. За словами чиновника, цей пілотний проект ініційований однією з провідних компаній світу щодо видобутку сланцевого газу.

За Володимира Ігнащенка, розпочався процес узгодження з місцевими органами влади про можливості розробки цієї ділянки. “Якщо все піде за графіком, через 3-4 місяці може бути оголошено тендер”, – сказав Володимир Ігнащенко. При цьому він підкреслив, що ініціатор тендера не має привілеїв перед іншими учасниками відбору.

Перший заступник міністра нагадав, що родовища традиційного газу на суші використано на 70%. “Нових родовищ на суші ми не чекаємо”, – сказав він. За його словами, резерви існують щодо сланцевого газу, газу з щільних шарів і метану. “Ніхто в Україні системних досліджень з ресурсів сланцевого газу не проводив. У 2011 р. міністерство ініціює виділення значних коштів з бюджету для проведення комплексних геофізичних та інших досліджень”, – продовжив В.Ігнащенко. Він нагадав, що у лютому у США підписано міжурядовий меморандум між Мінекології України та Геологічною службою США. “Ми передаємо їм геологічну інформацію, що є у нас, на безкоштовній основі, вони її обробляють і у середині або до кінця наступного року здійснять свою незалежну оцінку ресурсів сланцевого газу в Україні”, – уточнив представник міністерства. За його даними, дослідження опублікують для забезпечення загального доступу до нього.

За оцінками міністерства, зробленими на основі розрахунків приватних компаній, ресурси сланцевого газу, що видобуваються в Україні, становитимуть кілька трильйонів куб метрів. Це в перспективі може дозволити нашій економіці позбутися впливу російського газового “краника”.

Дмитро Мельникович: Журналіст.