X

На Тернопільщині хворіють туберкульозом навіть діти

У Тернополі туберкульозом хворіють навіть діти – такий невтішний факт констатують у міській санепідслужбі. Загалом в обласному центрі зареєстровано шістдесят випадків захворювання на цю недугу. Минулоріч було значно менше.

Насторожує лікарів епідеміологів нестача вакцини від цього захворювання. Оскільки єдиним надійним способом вберегтися від цієї недуги є щеплення.

«Жителі обласного центру забезпечені необхідною вакциною лише на п’ятнадцять відсотків від потреби. З державного та міського бюджетів виділяється недостатньо коштів, щоб закупити потрібну вакцину – туберкулін. За цей рік ми зареєстрували до шістдесяти випадків захворювання на туберкульоз. Половина з цих випадків – у запущеній формі, коли подолати хворобу вкрай складно. Виявити захворювання вдалося завдяки медичним оглядам, які періодично відбуваються у місті. Сумна статистика не лише у Тернополі, а й загалом по Україні. Із захворюванням на туберкульоз стикалася третина людей світу. Вважається, що це одна із найнебезпечніших хвороб,розвиток якої не залежить від віку чи соціального статусу», – розповідає лікар-епідеміолог Лариса Гранична.

Лікарі наголошують: легше вилікувати туберкульоз на ранній стадій. Відтак просять жителів краю регулярно проходити медичні огляди.

Дмитро Мельникович: Журналіст.