Уже роками жителі Тернопільської області змушені витрачати найбільшу частину своїх доходів на харчування. За останньою статистикою, на купівлю харчів і напоїв домогосподарства нашого краю тратять 44,5% грошових доходів. Такий показник свідчить про зубожілість населення, адже, віддавши половину грошей, щоб прогодуватися, сім’я не може дозволити собі повністю задовольнити інші потреби.
Головне управління статистики у Тернопільській області провело дослідження. Домогосподарствам області пропонувалося віднести себе до певного класу. У результаті більше домогосподарств (60,9%) віднесли себе до бідних, до небідних, але ще не до представників середнього класу – 38,8%. Середнім класом вважають себе лише 0,3% домогосподарств, і жодна сім’я не віднесла себе до заможних.
Щоб не почуватися бідним, тернополяни вважають, що дохід у місяць одного члена домогосподарства повинен складати 4700 – 5100 гривень та більше. А скільки ж насправді заробляємо? За підрахунками статистиків, середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій нашої області (із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) у жовтні 2014 р. становила 2581 грн. Це у 2,1 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (1218 грн.). Порівняно з жовтнем 2013 р. розмір заробітної плати збільшився в середньому на 7,2%. Найбільш оплачуваними були працівники фінансової та страхової діяльності – 4202 грн., найменший розмір заробітної плати спостерігався на підприємствах з тимчасового розміщення й організації харчування – 1491 грн.
Індекс споживчих цін (індекс інфляції) у січні – жовтні 2014 р. по області становив 119,9%. Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 19,2%. Найбільше (на 49,0% та 34,4%) зросли ціни на фрукти та цукор. На 30,0% стали дорожчими м’ясо та м’ясопродукти, у т.ч. птиця – на 41,3%, яловичина – на 38,7%, свинина – на 35,4%. Риба та продукти з риби подорожчали на 26,3%. Крім того, на 20,6–16,1% подорожчали хліб, олія соняшникова, макаронні вироби та яйця; на 11,0% та 8,4% – масло та сири. Водночас на 20,5% подешевшали овочі.
Олена Бойчук, “Номер один“