X

Матюки, штовханина і ріки пива: фестиваль “Файне місто” в Тернополі

У ці вихідні центр Тернополя перетворився на рок-майданчик. У парку Шевченка відбувся фестиваль «Файне місто». Та у тернополян захід викликав двоякі відчуття.

Півтори сотні музикантів, божевільні децибели, матюки, штовханина і ріки пива. Таким побачили фестиваль жителі міста, які спостерігали за дійством з-за ставка.

На дитячих майданчиках у парку цими вихідними було значно менше дітей, ніж зазвичай. Гучна музика і крик, який важко назвати співом, дивували і навіть шокували.

«Хлопці, ви хочете пива? Тоді йдіть до палатки і набирайте побільше! Дівчата, ви хочете пива? Тоді дивіться, які хлопці пішли за пивом і йдіть за ними!», – закликали музиканти зі сцени.

А ще вразив монолог одного з виконавців про «сіськи», який лунав на весь парк: «Давайте зробимо фестиваль сісьок! Дівчата будуть виходити на сцену і показувати сіськи, а ми оплесками будемо обирати кращі!». З етичних міркувань ми не описуватимемо всього, про що розмовляли із слухачами музиканти. Бо був цей монолог про «піськи»…

Та для більш як семиста учасників фестивалю захід став справжнім святом. Раніше у Тернополі проводили фестиваль «Нівроку». Кілька років прихильники «важкої» музики були без фестивалю. Це й спонукало організаторів відновити славу Тернополя як міста року.

«Приїжджають до нас в паби виступати різні колективи і запитують, чому зник фестиваль «Нівроку» і зараз немає жодного рок-фестивалю, який би збирав колективи зі всієї України. Цей фестиваль ми хочемо зробити щорічним», – розповів організатор фестивалю Рустам Ергешов.

У міській раді молодіжну ініціативу підтримали. Особливо задоволений фестивалем начальник управління культури міської ради Олександр Смик. У свій час він проводив 18 різних фестивалів, був одним із організаторів фестивалю «Тарас Бульба», розписував його концепцію. Як з’ясувалося, тексти його пісень співають не лише класичні виконавці, а й рок-гурти. Тож фестиваль оцінював з погляду критика.

«В рок приходять музиканти за способом життя. Це не просто взяті інструменти і освоєна музична грамота, це – мислення, енергія, особлива харизма. Зараз тут є абсолютно виважені тексти. Прикро лише, що мало рокерів сповідують мелодійний рок. Наприклад, Океан Ельзи, він має більше прихильників. А гурти, які виступають сьогодні тут, крім фестивалів і клубів, не мають більше сцени. У нас ідеальний майданчик для проведення таких фестивалів. Але народ відвик від платних концертів. А тільки 150 музикантів, їх прийняти, нагодувати, дати солідний звук, я вже не говорю про інші витрати. Цей фестиваль, якщо його протримають роки три, острів «Чайка» буде малий…», – зазначив Олександр Смик.

До слова, організатори не отримали фінансової підтримки від міської ради і спонсорів. Вартість одного квитка для відвідувачів – 60 гривень. Якщо виручених коштів не вистачить, щоб покрити витрати на організацію і гонорари виконавцям, організатори готові доплачувати з власної кишені. А ще пообіцяли дослухатися до скарг тих жителів міста, яким гучний фестиваль не до смаку.

«Звичайно, ми візьмемо до уваги усі зауваження і наступного року будемо проводити цей фестиваль за містом. Але цього року, які б не були зауваження, є багато людей, які приходять з дітьми, радіють, що в центрі міста зробили для них свято», – каже організатор фестивалю Рустам Ергешов.

Читайте на цю тему:

Дмитро Мельникович: Журналіст.