X

Хто стане намісником Зеленського на Тернопільщині?

Останні соціологічні дані, оприлюднені напередодні другого туру, не дають великих надій на переобрання Петра Порошенка. Від поразки та прощання з будинком на Банковій його може врятувати лише диво.

Відтак, в політичних кулуарах жваво обговорюють, хто ж стане головою ОДА у випадку перемоги Зеленського.

Юридичні перешкоди

Відповідно до законодавства, в день вступу нового Президента на посаду голови місцевих адміністрацій мають подати заяви про складення повноважень. Очевидно, що це станеться в другій половині травня.

Якщо з датою більш-менш зрозуміло, то стосовно процедури призначення нових керівників адміністрацій можуть виникнути проблеми.  Президент володіє повноваженнями щодо призначення, однак перед тим кандидат має пройти погодження Кабінету Міністрів. Відтак, це може стати каменем спотикання. Наразі невідомо, як складуться і чи складуться стосунки з Володимиром Гройсманом.

І, очевидно, тут доведеться йти на компроміси з політичною системою або ж шукати юридичні нюанси. Зрештою, шукати вихід із заплутаних законодавчих капканів – це завдання для його юристів.

Старі кадри у нових масках

Ми ж поговоримо про те, хто може потенційно претендувати на цю посаду.

Відразу зауважимо, що в Коломойського, чиї вуха, очевидно, стирчать за Зеленським, немає бізнес-інтересів на Тернопільщині. Часткою олігарха в Тернопільобленерго всі ці роки розпоряджалися люди братів Суркісів. І стосунки між ними не завжди були рівними.

Про відсутність власних структур Коломойського на Тернопільщині свідчить хоча б той факт, що ще одна партія з його пулу –  Укроп у нас, порівняно з сусідніми областями, слабка та укомплектована людьми, що в певний етап не підійшли БПП. У певних колах цю команду пов’язують з нардепом від Удару Ігорем Побером. Відтак вважають “технічнічним” проектом місцевих порошенківців.

Хоча не виключено, що Побер, який нещодавно так р’яно висміював Зеленського, оперативно “перевзується” і спробує знайти своє місце при зміні влади.

Також не проти “пограти” у співпрацю із Зе-командою частина “Народного фронту”, пов’язана з Аваковим. Принаймні, на рівні  Верховної Ради. Щоправда, всесильного зараз  нардепа Романа Заставного важко занести до цієї групи. У НФ він орієнтується на інших осіб. Крім того, на цих виборах він чітко працює на Порошенка, адже місцева команда теперішнього президента – це його люди.  Однак не треба забувати про двох тернопільських радників Авакова – Апостола і Стойка. Перший – близький із Заставним і може підійти на роль тимчасового намісника. Така собі мінімальна  зміна декорацій без зміни змісту.

Щодо Стойка, то у нього також є свій  плюс – досвід керівництва областю з 2004 по 2007 рік. Щоправда, невідомо, чи є це позитивною характеристикою в команді Зе.

Однак станом на сьогодні дуже сумнівно, що особи з політичного минулого мають шанси  при новій владі.

Хто буде постачати нові обличчя

В цьому плані дуже вірогідно, що може зіграти прихована ставка керівництва ТНЕУ. Ми вже розповідали, що ляльководи вузу зі старту кампанії закулісно допомагали команді Зе. Зазначимо,  що при цьому роль формального керівника штабу Зеленського місцевого шоумена Володимира Гевка була суто декоративною. І, очевидно, одноразовою. Хоча творчі контакти у нього зі студією Зеленського, очевидно, зміцніють і це непоганий канал комунікації. Тим часом особи, близькі до керівництва  економічного університету, засвітилися у команді Зе у той чи інший спосіб.  У зв’язку з цим  варто згадати, що далеко не останні люди з вузу довший час освоюють вулицю Тернопільську на Буковелі і мають непоганий готельний бізнес з цього. Відтак – добрі контакти з людиною Коломойського – екс-кандидатом у Президенти Олександром Шевченком. Цілком можливо, що ця лінія може спрацювати при визначенні кандидата на голову ОДА. Хто це може бути? Можливо, ректор Крисоватий. Можливо, хтось з його професорсько-бізнесового кола. Покаже час. Але те, що певні кола вузу роблять ставку на Зе-кандидата – більш, ніж очевидно. Зрештою, чекати залишилося недовго. Після 21 числа кількість його прибічників зросте пропорційно бажанню сісти в теплі крісла…

Дмитро Мельникович: Журналіст.