X

Кайда дає 90%, що облраду переоберуть в 2012 році

Голова Тернопільської обласної ради, який паралельно є й головою обласної організації ВО «Свобода», Олексій Кайда відповів на кілька запитань від журналістів газети«Номер один», які сьогодні на вустах у багатьох жителів Тернопілля.

.

Тернопільську обласну раду вибиратимуть у 2012 році!?

– Мешканців Тернопільщини лякають адміністративно-територіальною реформою. Чи такий страшний чорт, як його малюють?

– Хто бачив на власні очі концепцію адміністративно-територіальної реформи? На сьогодні існує адміністративно-територіальна реформа, яку презентував ще Роман Безсмертний у 2005 році. Постановою ж Кабміну затверджена концепція реформи місцевого самоврядування, а це дві великі різниці. Якщо говорити про адмінтериторіальну реформу, то її впровадження має бути покроково розбито. Перший етап – написання і схвалення концепції, другий – зміна чинного законодавства під цю концепцію і третій етап – власне впровадження цієї реформи. Ні першого, ні другого, ні третього немає.

– Наскільки складно сьогодні працюється органам місцевого самоврядування?

– Всі партії на всіх останніх виборах заявляли про підсилення ролі місцевого самоврядування. Хоч один крок зроблено? Нічого, навпаки, йде підсилення президентської вертикалі. А за місцеве самоврядування всі забувають. Всі говорили про те, що роль адміністрацій буде зведена до наглядових функцій, а вся влада буде передана обласним, районним, сільський та селищним радам, будуть створені виконкоми тощо. Перепрошую, після виборів пройшло півтора року, вся повнота влади в руках однієї політичної сили. Хто заважає провести реформи? Ніхто, але цього не робиться, натомість гасла так і залишаються гаслами. За прикладами далеко ходити не треба. Вже більше 10 місяців 19 депутатів не можуть зайти в обласну раду. Обласна ТВК ігнорує законодавство України, адже є понад 12 рішень судів, якими визнано бездіяльність ОТВК із зобов’язанням вчинити дії щодо реєстрації депутатського корпусу. Реакції немає жодної! Приїжджали навіть представники ЦВК, результат аналогічний. Я розцінюю це як репетицію перед виборами 2012 року.

– Ви були одним з авторів проекту Національної конституції, за якою в Україні мало би бути 300 повітів. За такого стану справ ви б, як голова облради, втратили свою посаду…

– Я маю величезний сумнів, що влада дослухається до проекту Конституції, запропонованого ВО «Свобода». Щодо питання втрати мною посади голови облради, то я ніколи за посади не тримався, і якщо потрібно буде, я піду з цієї посади, не моргнувши оком. Коли мої погляди розбігалися з поглядами керівництва, я просто йшов з державної служби, при цьому не рідко залишаючись без роботи.

– Свого часу Ви заявили, що сесії облради не проводитиметься, поки не увійдуть депутати, про яких говорилося вище. Ситуація могла дійти до того, що нашій обласній раді могли припинити повноваження через бездіяльність, призначивши перевибори. Ви цього не допустили, почавши регулярно проводити пленарні засідання. Чи це не крок у напрямку боязні втратити посаду?

– Абсолютно ні. Навіть якби обласна рада була розпущена і призначені нові вибори, «Свобода» не втратила б довіри у виборців. Я в цьому впевнений! Натомість не хочу бути інструментом у руках тих псевдо-політиків, псевдо-депутатів, тому що не вважаю, що ця Верховна Рада є легітимною. Народ голосував по одному, сформувалася одна палітра, а зараз вона зовсім інакша. Відповідно оці тушки є антизаконними, тому ВР – це антинародне, антизаконне угрупування. Тому й депутати приймають закони перш за все під себе. Згадайте історію з нашою облрадою і Київською міськрадою. Коли обирали депутатів цих рад у 2009 році, то говорилося, що в 2010 році всюди одночасно відбудуться вибори. Натомість владі не було вигідно і тому було прийнято нібито самостійне рішення Конституційного суду, що ці ради мають працювати на повний термін, тобто до 2014 року. Хоча я на 90% впевнений, що Київська міська і Тернопільська обласні ради будуть мати вибори у 2012 році, разом з парламентськими.

– Якщо ця сама, як Ви говорите, Верховна зрада прийме рішення розпустити Тернопільську облраду і призначити дострокові вибори у 2012, чи будете визнавати це рішення?

– Однозначно, ми будемо робити свою реакцію на це рішення, подаватимемо судовий позов, хоча бачимо, що зараз робиться в судах… Скажімо, свого часу Печерський суд у кулуарах вважався «Юлиним судом». Що цікаво, суддя на прізвище Вовк, який нині судить Луценка, свого часу прийняв рішення… щодо заборони критики уряду Ю. Тимошенко.

Дмитро Мельникович: Журналіст.