Віртуальну мандрівку країною Ніппон або місцем, де сходить сонце, організували у Тернопільському кооперативному торговельно-економічному коледжі. Упродовж години студенти та викладачі закладу розповідали гостям заходу про Японію, показали, як приготувати суші і пригостили ними присутніх, продемонстрували чайну церемонію, читали хоку та вчили основам орігамі. Відбувалося усе це в рамках Дня Японії у нашому місті та Року Японії в Україні.
Для Таїсії Ведяйкіної зацікавлення Японію почалося із мультфільмів та аніме. Потім багато слухала музики, дивилися фільми в оригіналі і вирішила вивчити японську. Спочатку займалася з репетитором, а пізніше вступила до Одеського університету на факультет міжнародних відносити з вивченням східних мов, де вже три і вивчає японську. У вузі для популяризації японської культури часто влаштовують зустрічі для тих, хто цікавиться цією країною: проводять чайні церемонії, грають в японські ігри, переглядають фільми та аніме. Під час заходу у Тернополі Таїсія розповіла, що чайна церемонія триває чотири години, починається вона із привітання у вигляді поклону, яких є три види. Потім перед гостем протирають чашечки і чайник, і пропонують скуштувати десерт, оскільки чай матча готується без цукру. Чашечку з чаєм необхідно тримати на долоні лівої руки і притримувати її правою рукою. Випивають чай за три-чотири ковтки, але роблять це повільно, смакуючи кожен ковток. До речі, до участі у чайній церемонії дівчина запросила заступника начальника управління міжнародного співробітництва та фандрайзингу ТОДА Наталію Савіцьку.
– Чай гіркуватий, не подібний на чай, до якого звикли українці, має цікавий смак, – поділилася враженнями Наталія Свіцька після дегустації напою. – А за кілька хвилин він стає ще густішим і терпкішим.
Сама Таїсія Ведяйкіна вперше побачила японську чайну церемонію по телевізору, потім при посольстві у Києві, а пізніше в Одеському виші, де навчається. Тепер же поділилася власним досвідом з тернополянами.
Ольга Трач
Фото автора