На тернопільських ринках і в магазинах дорожчає картопля. Ціни наразі коливаються від 20 до 25 грн. за кг. За словами підприємців, взимку вартість бульби може ще зрости.

Урожай картоплі цього року добрий, – кажуть аграрії. Попри це, її вартість зростає. Тетяна Андрійчук продає на тернопільському ринку домашню картоплю. Ціна залежить від сорту, – каже жінка.

«Покупці переважно надають перевагу середній за розмірами картоплі. Щодо сорту, то популярні зараз «Белароса», «Рів’єра», «Слов’янка», «Гранада». Вартість 20-25 грн. за кілограм. Якщо гуртом, то може бути трохи дешевше. Зараз покупців вистачає, люди хочуть запастися овочами на зиму».

Економісти виділяють кілька причин здорожчання картоплі, серед них – підвищення вартості пального та ускладнення загальної економічної ситуації. «Цього року ситуація з картоплею очікується складною. Через зниження середнього рівня доходів населення ринок природно зміщується в бік більш доступних товарів, зокрема овочів. Простежується зростання попиту на борошно, крупи та картоплю. Проте остаточну ситуацію з цінами на картоплю побачимо після завершення збору врожаю», – зазначив економіст Іван Мироненко.

У департаменті агропромислового розвитку області зазначають: дефіциту картоплі на Тернопільщині немає. Втім, до зростання цін також призводить й ажіотаж.

Софія Романська