На Тенопільщині почався грибний сезон. І хоча від початку цього року медичні заклади області випадків отруєнь грибами не фіксували, все ж лікарі радять бути обережними – не купувати гриби в місцях несанкціонованої торгівлі та не їсти гриби, якщо не впевнені у їх якості. А от літнім людям і дітям до чотирнадцяти років гриби із раціону взагалі варто викреслити, – повідомляє TV-4.

.

Гриби у Тернополі можна купити як на центральному ринку, так і в місцях несанкціонованої торгівлі. Торгують зараз переважно білими грибами та підберезниками. Сьогодні на стихійному ринку Тернополя грибів було небагато. Продавці у якості своєї продукції впевнені, адже, кажуть, займаються цим вже не один рік – знають як відрізнити їстівний гриб від отруйного, а також в яких умовах зберігати і в які терміни продати.

Кілограм білих грибів на ринку продавали за 50 гривень, а за кілограм підберезників правили 30.

Продавець пан Роман розповів – покупців внасамперед цікавить ціна, майже ніхто не запитує, де гриби збирали і чи пройшли вони лабораторну експертизу.

Медики застерігають – якщо ви вирішили самостійно збирати гриби, то про те, що вони поділяються на їстівні та умовно їстівні, забувати не слід. А щоб вберегтись від отруєнь, варто пам’ятати кілька правил. А саме: не збирати трухлявих, в’ялих, червивих, пошкоджених та окремих частин грибів. Важливо і де гриби збирали.

– Якщо гриби збираються десь на межі лісу і поля, яке оброблялося отрутохімікатами, біля залізничних колій чи доріг, ми впевнені в тому, що ці гриби вже мають в собі перевищення солей важких металів, перевищення інших сполук, які можуть негативно впливати на стан здоров’я, – каже завідувач відділу гігієни харчування Тернопільської обласної СЕС Юрій Дємєнтьєв.

Лікарі не рекомендують взагалі вживати гриби дітям до чотирнадцяти років, особам похилого віку, а також людям, які мають хронічні хвороби кишково-шлункового тракту.

Якщо ж у вас виникає найменший сумнів щодо їстівності грибів, краще взагалі відмовитись від їх вживання.