Традиційна страва «борщ» стрімко дорожчає. Упродовж місяця вартість основних інгредієнтів збільшилася на 10 – 15 %, – кажуть статистики краю. І це ще не кінець, оскільки більшість продуктів чекає чергова хвиля дорожчання.

Причиною збільшення цін підприємці називають сезонність, логістичні проблеми та негоду.

«Серед всіх продуктів, які останнім часом подорожчали – інгредієнти борщу. До прикладу, відмічаємо дорожчання овочів на 10 – 15%. Морква, цибуля нині вартують близько 15 – 20 гривень за кілограм, дещо нижчі ціни на картоплю. Однак невдовзі і вона дорожчатиме. А щодо м’яса, то його ціна стрімко підвищується, ближче до зими може перевищити сто гривень за кілограм, це в середньому», – повідомив генеральний директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Відтак аби зварити каструлю традиційної української страви, потрібно викласти щонайменше близько 100 гривень. А щоб зробити борщ наваристим, доведеться викласти з гаманця ще більше грошей.

За словами тернопільських продавців, ціни ростуть в основному через дорожчання енергоносіїв і пального. Внаслідок підвищення вартості природного газу та електроенергії, радять бути готовим до чергового підвищення цін.

Софія Романська