Вживання вітамінізованої їжі – один із методів підсилення імунітету, а відтак і опірності організму до вірусів. Дієтологи рекомендують вживати побільше свіжих овочів і фруктів в осінній період. Оскільки вже на початку холодної пори активізуються віруси.

Проте ціни на більшість овочів і фруктів «кусаються». Останнім часом зросла вартість заморської продукції.

«Досить популярна зараз хурма. Якісні плоди вартують від 50-ти гривень за кілограм. Вже є в продажі мандарини. Їхня ціна коливається від 40 до 55-ти гривень за кілограм. Порівняно недорогі банани: 25 гривень. А щодо яблук, то ціни дуже різняться: від 10 – 35 гривень за кілограм. Дешевша продукція місцевого походження», – каже продавець пані Уляна.

В зимову пору корисно вживати цитрусові, – каже дієтолог Валентина Петренко. Однак при фінансовій скруті можна обмежитися домашніми яблуками.

«Варто обирати кислі сорти яблук. Як показують дослідження, вони більш багаті на вітаміни. Можна доповнити раціон кукурудзою, домашньої морквою, червоними буряками. Це граний вітамінний набір. Від такої їжі користі буде чимало. Тим більше продукція місцевого походження приносить організму більше користі, ніж привезена з інших країн», – пояснює дієтолог.

Незважаючи на високі ціни, тернополяни у фруктах собі не відмовляють, – кажуть продавці. На вершині популярності – цитрусові та домашні яблука.

Софія Романська