Гречки на Тернопільщині достатньо. Запасів цієї крупи вистачить до жовтня, – повідомив телеканалу ІНТБ начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Хома.

– Норма в нас складає 30 тонн на місто. Ми даємо 50-60 тонн гречки на місто – подвійну норму. Це для того, коли хтось приїде з інших міст її купувати, – каже Андрій Хома.

За підрахунками аграріїв одна людина в місяць споживає в середньому 2 кілограми 600 грам. У Європі цей показник втричі нижчий – 800 грам.

На думку Андрія Хоми, ажіотаж навколо гречки створений штучно, щоб деякі фірми-виробники могли отримати надприбутки з реалізації крупи втридорога.

– До нас протягом минулих тижнів поступала гречка з дніпропетровських та київських фірм – по 23 гривні за кілограм. Всю ту гречку ми з торгівлі забрали. Просто сказали їм: «Що ви з нею будете робити – чи ви нею будете свиней годувати, чи ви будете її їсти – вирішуйте самі». Але з магазинів уся та гречка забрана. Дорожче, ніж по 14,50 грн. нема ніде, – каже Хома.

Як повідомили в облдержадміністрації, цього року на Тернопільщині планують засіяти на 5 тисяч гектарів гречки більше, ніж торік.