Сьогодні живуть українці трошки довше, ніж на початку існування незалежної держави, бо споживають менше алкоголю й тютюну, а також мають кращі статки, ніж у 1990-ті роки.
Так вважає науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи Павло Шевчук, повідомляє Gazeta.ua.
Науковець нагадав, що за даними Державної служби статистики, протягом останніх 20 років середня тривалість життя в Україні зросла на 1,9 роки.
– Найбільше на тривалість життя впливає поведінка самої людини і ставлення її до свого здоров’я”, – зазначив учений Шевчук. – “Важливим є стан охорони здоров’я в країни. Проте зміни на краще у цьому напрямку мало помітні, – додав він.
За словами Шевчука, тривалість життя почала збільшуватися наприкінці 2000-х років.
– До 2000-х були й падіння. Потім ситуація стояла на місці. А стрімко почала покращуватися з 2008 року. Зростає тривалість життя і відповідно знижується смертність, – зазачив він.
Учений вважає, що на тривалість життя впливає їжа. Зокрема, народи, які споживають менше жирних харчів – живуть довше. Також важливе значення має якість води: що вона краща – то тривалішим є життя. Разом із тим статистика свідчить про нерівномірний стан справ у регіонах України.
– Так склалося історично, що на заході України люди живуть довше, ніж на сході. На Донбасі багато підприємств, терикони, гірша екологічна ситуація, забруднене повітря. Проте з 1990-х виробництво скорочується, підприємств поменшало. Разом із тим знизився травматизм і рівень професійних хвороб. Тому відбувається трансформація, тривалість життя у регіонах потроху зрівнюється. Вона не залежить напряму від соціального становища родини. Наприклад, у західних регіонах зарплати нижчі, ніж на сході. Звідти більше людей їдуть на заробітки до Києва чи за кордон, – відзначив Шевчук.