Попри те, що влада звітує про проведення в Україні пенсійної реформи, мільйони літніх українців продовжують отримувати мізерні пенсії, на які прожити вкрай складно.

Така ситуація, пояснює депутат обласної ради від УНП Володимир Гульовський, зумовлена тим, що  насправді жодного реформування не здійснюється.

При цьому він наголошує, що зростання пенсій та зарплат зможуть забезпечити лише порядні депутати, а не слуги олігархів, які дбають виключно про інтереси своїх патронів-олігархів.

«Те, що підняли пенcію на 10-20 грн, а декому – взагалі лише на 2-3 грн, – це аж ніяк не реформа. Пенсійна реформа відбулася у Грузії, в Польщі, в країнах Прибалтики, там пенсія зросла в рази. У нас же зміни в пенсійному законодавстві не мають нічого спільного з реформами. Залишилися пільги для колишніх держслужбовців, які працювали в радянській системі або які перебувають при владі. Вони отримують пенсії такого розміру, який може в 10 разів перевищувати розмір середньостатистичної пенсії в Україні. Тоді як пересічні пенсіонери змушені думати, як прожити на 900-1000 грн. Зрозуміло, що такий стан справ є далеким від справедливості», – каже Володмир Гульовський.

Він також додав, що збільшивши пенсійний вік, влада не лише змушує старших людей витрачати на працю більше зусиль і часу, а й створює проблеми для молоді. Адже через підвищення пенсійного віку для літніх людей ще більше випускників тривалий час не зможуть отримати свого першого робочого місця.

«Ми бачимо, як влада своїм необдуманим рішенням вдарила як і по старших, так і по молоді. Нові місця не створюються, тож який стимул буде в молодої людини поступати до вузу, якщо після його завершення вона залишатиметься без роботи?», – риторично запитує Володмир Гульовський.

З командною однодумців він виступає за збільшення заробітної плати і пенсій, відміни пільг і надвисоких пенсій для держслужбовців, колишніх кадебістів та політичної номенклатури. При цьому наголошує, що забезпечити це зможуть лише порядні депутати, яких повинне обрати суспільство замість брехунів, бандитів та пройдисвітів.

«Тільки справедливий парламент прийматиме такі закони, щоб отриманої пенсії людям вистачало на харчування, оплату комунальних послуг, лікування, а також на заощадження для відпочинку, купівлі одягу, інших необхідних в господарстві речей. А для того, щоб забезпечити людям достойний рівень пенсій, треба вирішувати  головні проблеми, зокрема почати нарешті робити конкретні кроки для детінізації економіки, припинити розкрадання держбюджету наближеними до влади кланами, створити умови для конкурентного підприємництва. Тоді вже не стоятиме питання, де взяти гроші для забезпечення Пенсійного фонду. Зміни в економіці мають стати передумовами для прийняття справедливого пенсійного законодавства із встановленням справедливого співвідношення між мінімальними і максимальними пенсіями», – переконаний Володимир Гульовський.

Назар Луговий