Сигарети можуть знову подорожчати. У Верховній раді з’явився законопроект, яким пропонують з 1 січня 2013 року ввести мінімальну роздрібну ціну на тютюнові вироби на рівні 10 гривень за пачку сигарет як з фільтром, так і без нього. Ця ініціатива, вважають автори законопроекту, збільшить відрахування до бюджету і зменшить споживання тютюну українцями.

Завзятим курцям варто приготуватися до зростання цін на сигарети, – повідомляє TV-4. З 2013 року палити стане дорогою звичкою. Автори відповідного законопроекту сподіваються, що подорожчання сигарет позитивно позначиться не тільки на дохідній частини бюджету, але і знизить споживання тютюну серед українців як мінімум на 1,5% . Дану ініціативу підтримують і в Тернопільському обласному центрі здоров’я.

– Розумна людина і без подорожчання кине палити. Людина, яка розуміє шкоду паління для себе і оточуючих, добре, а люди, які цього не розуміють, не кинуть, навіть, коли сигарети піднімуть вище в ціні, – каже лікар-методист “Центру здоров’я” Андрій Зарусінський.

Окрім підвищення вартості цигарок, розповідає Андрій Зарусінський, важливо припинити розповсюдження реклами тютюнових виробів. До ініціативи повної заборони реклами сигарет в обласному центрі здоров’я ставляться схвально, проте, кажуть є так звана прихована реклама, яка також серйозно впливає на свідомість глядачів, особливо підлітків.

– Якщо, скажімо, головний герой фільму викурив цигарку, і йому стало добре, він пішов робити якісь великі справи, чи, скажімо, покурив і виграв всі бої підряд, то, звичайно, така прихована реклама діє на підсвідомість. Або, скажімо, бізнес-жінка успішна їде за кермом і курить сигарету, чи сидить в кафе і курить, то люди думають: о, значить це круто, – пояснює Андрй Зарусінський.

За останніх два роки через зростання акцизу та збільшення цін на цигарки, їх випуск зменшився приблизно на 30%. Фахівці кажуть, що чергове підвищення акцизу може призвести до подальшого скорочення легального ринку сигарет.