Із дня надзвичайної екологічної ситуації на річці Серет пройшло більше місяця. У перші дні після події працівники «Тернопільводоканалу» якомога швидше намагалися налагодити біологічну очистку стоків на нижній площадці каналізаційно-очисних споруд. Це зробити вдалося, і з того часу, каже директор комунального підприємства, відбувається повне очищення. Тому повторно Серет не забруднюється. Проте, зазначає Володимир Кузьма, не всі проблеми вирішені, і в майбутньому вони можуть про себе нагадати, – повідомляє ІНТБ.

Директор КП пояснює: каналізаційно-очисні споруди Тернополя, як і в інших обласних центрах, відчувають серйозне навантаження через зменшення об’ємів розведених стоків, збільшення концентрації шкідливих речовин у них і появу та постійну роботу великих підприємств-забруднювачів.

– Було підтверджено припущення про те, що найбільший вплив на характер наших стоків – на їх забруднення – здійснює молокозавод, – сказав Володимир Кузьма.

Стоки з цього підприємства щоденно моніторять. Результати досліджень показали, що періодично трапляються скиди з надмірною концентрацією шкідливих речовин, каже Кузьма і додає, що зважаючи на об’єми, вони суттєво впливають на роботу нижньої площадки каналізаційно-очисних споруд.

– У зв’язку з цим ми зараз ведемо постійні переговори з керівництвом молокозаводу щодо змінили технологічного процесу виробництва. Це для того, щоб мінімізувати цей вплив. В іному випадку мова буде йти про закриття цього підприємства чи про закриття окремих технологічних ліній, – зазначив директор водоканалу.

Це підприємство – не єдине, каже комунальник. Є й інші забрунювачі, щоправда – з меншою часткою впливу. Тому водоканал підніматиме питання про регресні вимоги до цих установ.