Ночували тернопільські велотуристи у наметах та хостелах, їжу готували у польових умовах, а також куштували і місцеву кухню. За 11 днів вони проїхали 630 км. Кажуть, що за декілька днів вже так звикли до місцевої архітектури, що нічого не дивувало, – пише “20 хвилин”.

– Коли ми трохи від’їхали від траси, пейзажі нічим не відрізнялися від українських, – розповідає тернополянин Андрій Янович, яким з друзями подорожував велосипедом Іспанією. – Ростуть тополі, подорожник, літають комарі, тече річка, навіть цвітуть червоні маки.

Компанія із шести чоловік на початку червня подорожувала велосипедами Каталонією 11 днів. До Іспанії туристи добиралися літаком. Вилітали з Катовіце. До Польщі заїхали потягами та велосипедами. Ночували тернопільські велотуристи часом у хостелах, а переважно у наметах, які розташовували на кемпінгах, пляжах.

Величні собори у кожному селі

Андрій Янович разом із друзями подолав у Іспанії 630 км.

– Каталонія – це як одна українська область, – пояснює він. – А також ми об’їхали курортну зону Коста-Брава.

Юнак вже має досвід тривалих веломандрівок. Минулого року він подорожував два тижні велосипедом по Криму. Там проїхав 900 км. А також мандрував на ровері Польщею та Словенією.

– У нашій компанії було четверо тернополян, серед яких одна дівчина та ще двоє друзів з інших міст, – каже Андрій Янович. – Досвід велотуризму у всіх різний. Один хлопець взагалі почав кататися лише рік тому. Аби психологічно зійтися у групі, напередодні поїздки до Іспанії ми навіть організували невеличку подорож на велосипедах у Підгаєцький район.

З Іспанії тернополяни привезли багато вражень. Вони встигли помилуватися архітектурою Антоніо Гауді у Барселоні, відвідати музей Сальвадора Далі у місті Фігарес, подивитися на побут іспанців, поспілкуватися з ними. Також велосипедисти відпочивали на пляжі, купалися в морі.

– Пляжний сезон на іспанських курортах починається з червня, як і в нас в Криму, – каже пан Янович. – Тож на пляжах ще не було людно, не було і виснажливої спеки.

У перших кілька днів туристи їхали іспанськими містами і селами з відкритими ротами, продовжує тернополянин.

– Архітектура зовсім інша, люди зовсім інші – все вражало, – каже він. – Потім вже нічого не дивувало, ми пристосувалися. Після того, як ми надивилися костелів та церков, – це перестало бути для нас чимось надзвичайним. Величні споруди, на кшталт собору святої Єлизавети неподалік Львівського залізничного вокзалу, там у кожному селі.

Купили вино від Інєсти

Здивувала тернополян іспанська Венеція – місто Емпурія-Брава.

– Там дуже багато каналів та яхт, – каже Андрій Янович. – У нас чи не біля кожного двору припарковані “Жигулі”, а у них – яхта.

А ще в Іспанії цікаві готелі, продовжує велотурист.

– Якось ми думали, де розкласти намети, – каже він. – Побачили закинутий готель, який здалека здавався весь оброслий хащами. Коли ми під’їхали ближче, виявилося, що це фешенебельний готель. Просто на його балконах дуже багато насаджено рослин.

Тернополяни жили в наметах, тож їжу готували самостійно на газовому балоні. Так, у них в меню були: рис по-мексиканськи, гречка з твердим сиром по-карпатськи та вівсянка. В іспанських магазинах туристи купували молокопродукти, хліб, шоколад та апельсини. Скуштували і іспанське вино та традиційну місцеву страву паелью – рис з морепродуктами. До слова, ціни у супермаркетах на продукти досить дешеві, помітили тернополяни. Особливо, якщо потрапляли на акції чи купували гуртом. Приміром, кілограм апельсинів коштував 5 центів. З Іспанії додому велотуристи привезли вино, шоколад, печиво та сувеніри.

– Я придбав за 5 євро вино від Інєсти – відомого іспанського футболіста, який, до речі, грає за збірну Іспанії на Євро-2012, – каже Андрій Янович. – Виявилося, він ще й займається виноробством.

Довідка

У середньому в 500 євро обійшлася 11-денна подорож велотуриста до Іспанії

200 євро переліт туди і назад
40 центів коштує у Іспанії літровий йогурт
6 центів – кілограм апельсинів
3 євро – хліб
1 євро – два літра молока
1 євро – шоколадка