Львівська облрада розгляне на черговій сесії заяву щодо законопроекту №9690 «Про повернення об’єктів культурної спадщини релігійних організацій», зареєстрованого у Верховній Раді 12 січня 2012 року, – повідомляє ЗІК.

Про це 8 лютого на прес-конференції повідомив голова постійної депутатської комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження і ЗМІ Львівської облради Орест Шейка.

«Однозначно, буде звернення. Сподіваюся, воно буде підтримане одноголосно», – сказав Шейка.

Він висловив жаль щодо того, що серед авторів законопроекту є двоє колишніх львів’ян.

«Дуже прикро, що серед авторів цього законопроекту є двоє львів’ян. Василь Горбаль – для нього, напевно, за честь мало бути головою Львівської ОДА. Однак, він так і не зрозумів думки львів’ян і українців загалом», – зауважив Шейка.

На думку голови постійної депутатської комісії освіти і науки Львівської облради Юрія Підлісного, згаданий законопроект має шанс бути прийнятим у нинішньому складі ВРУ, однак його скасує новий склад Парламенту.

«Ми повинні бути свідомими, що ПР, КПУ, Народна партія разом з тушками мають більшість у ВРУ, і вони можуть це прийняти. Нова ВРУ, яка, ми впевнені, буде мати не регіонівську більшість, скасує всі ці угоди. Все буде повернуто в українську власність як українські святині», – зазначив Підлісний.

На його думку, у нинішній ситуації Львівська облрада та інші обласні ради мають прийняти відповідні заяви і продемонструвати позицію громад з цього питання.

Окрім того, за словами Підлісного, є сподівання, що законопроект не підтримає Комітет з питань культури та духовності Верховної Ради.

Нагадаємо, 12 січня 2012 року був зареєстрований законопроект № 9690 «Про повернення об’єктів культурної спадщини релігійних організацій».

Цим проект документу передбачається передача українських святинь, зокрема, комплексів Почаївської та Київсько-Печерської лавр у власність Московському патріархату.