Скандальна новина з побиттям помічника нардепа Івана Стойка облетіла всю країну. Наше видання відразу засумнівалося, що наша міліція настільки нерозумна, щоб перед виборами шукати собі пригод. Ця інформація опублікована на сайті УМВС. Подаємо її без купюр, скорочень і коментарів. Впевнені, що на цьому справа не закінчиться.

Вчора в електронних виданнях з‘явилося повідомлення про побиття в Тернополі працівниками міліції помічника одного з народних депутатів. За попередньою перевіркою, ця інформація повністю не відповідає дійсності Автопатруль внутрішніх військ у складі трьох прапорщиків та водія старшого солдата 16 жовтня 2010 року ніс службу по охороні громадського порядку в мікрорайоні «Дружба» м.Тернополя. Близько 23-ї години поблизу одного з будинків на лавці наряд помітив невідомого, який перебував у нетверезому стані. Чоловік, певно, перебрав таки добряче та й почувався не найкращим чином, про що досить красномовно свідчили маси того, що «не пішло», поруч з «місцем відпочинку» нетверезого.
Для припинення порушення громадського порядку, адже своїм виглядом та діями чоловік ображав людську гідність інших людей, встановлення його особи, а також недопущення заподіяння шкоди його власному здоров’ю, старший наряду прийняв рішення затримати громадянина, відповідно до ст.178 КУпАП, про що останнього було офіційно повідомлено. Даний епізод підтверджується відеозаписом з мобільного телефону правоохоронця.
Однак п‘яний громадянин відреагував на слова правоохоронців агресивно, нецензурно лаявся. В цей час до наряду підійшла жінка, яка спробувала забрати главу сімейства додому. Однак той відреагував на слова дружини теж, м‘яко кажучи, непривітно, вилаявшись не менш «крутими» словами, аніж на адресу наряду, і йти додому відмовився. Перепитавши ще раз, чи він йде додому, чи їде з військовослужбовцями, і отримавши категоричне заперечення, дружина забрала в чоловіка сумочку.
Нетверезий громадянин погодився поїхати з нарядом до лікарні. В автомобіль він сів добровільно, без виявлення непокори. А от там стався казус, який в подальшому значно додав агресивності чоловікові. Певно, випите таки далося взнаки: контроль за організмом послабився, й інстинкти взяли гору… Однак на виході зі службового автомобіля чоловікові стало ніяково за свої мокрі штани. Він почав опиратися, не бажаючи заходити до медичного кабінету для огляду, шарпати військовослужбовців за формений одяг. На додачу зірвав погон у одного з прапорщиків та розірвав на собі майку. Все це відбувалося на очах у лікаря та санітара лікарні.
Однак медичного обстеження уникнути все ж не вдалося. Лікарем-наркологом була встановлена середня ступінь алкогольного сп’яніння, що підтверджено відповідним протоколом.
Після цього для складання вже адміністративного протоколу про вчинення правопорушення наряд доставив нетверезого громадянина у відділення міліції. Тут, перед приміщенням, на них вже чекала дружина затриманого, яка й була присутня при всіх подальших подіях. Черговими по відділенню було складено акт освідчення затриманого і доставленого на предмет виявлення тілесних ушкоджень, яких ними встановлено не було. Чоловік цей акт підписати відмовився і, після бесіди з дружиною, не зважаючи на її умовляння, почав прориватися із зачиненого холу на вулицю. Він поводився агресивно, відштовхнувши від дверей старшого солдата, вдарив того в обличчя. Аби втихомирити затриманого, військовослужбовці змушені були одягнути йому наручники.
Працівниками міліції було складено адміністративний протокол про порушення, ознаки якого передбачені ст.185 КУпАП України. Після чого у присутності дружини чоловіка було поміщено в кімнату затриманих та доставлених (КЗД).
До речі, про те, що затриманий є помічником народного депутата, він жодних документів не надав, і навіть усно про це не повідомив.
Перебуваючи в КЗД чоловік себе неадекватно, що мала можливість спостерігати його дружина та добовий наряд чергової частини по монітору відеоспостереження. До речі, його поведінку в КЗД зафіксовано стаціонарною камерою відеоспостереження, запис збережено.
Про погане самопочуття чоловік повідомив о пів на четверту ранку. Черговим було викликано швидку допомогу. Лікар у присутності дружини затриманого оглянув останнього і не знайшов видимих тілесних ушкоджень. Проте, оскільки чоловік наполягав на болях в області печінки, медик прийняв рішення про його обстеження в умовах лікарні, куди його було доставлено відразу ж.
У медичному закладі було проведено повне обстеження, в тому числі й за допомогою апарату УЗД. Лікарі зробили висновок: функціональних порушень здоров’я та будь-яких тілесних ушкоджень не встановлено. Після цього близько 9.00 год. 17 жовтня 2010 року «хворий» самовільно покинув лікувальний заклад.
Від дачі будь-яких пояснень працівникам міліції упродовж вчорашнього дня чоловік та його дружина відмовилися. Натомість близько 15-ї години на офіційному сайті однієї з політичних партій було розміщено заяву народного депутата України щодо незаконного затримання і побиття його помічника.
В заяві випадок затримання п‘яного громадянина нарядом міліції називається… “спланованою дією, яка направлена проти нього і може бути помстою за його критичні виступи проти теперішньої влади”.