П’ять керівників обласних прокуратур та керівник однієї зі спеціалізованих прокуратур у сфері оборони написали заяви про звільнення з посад. Вони отримували підвищені пенсії за вислугу років.

Про це повідомив керівник Офісу генерального прокурора Андрій Костін.

Йдеться про прокурорів із Запорізької, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Черкаської обласних прокуратур та спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону.

“П’ять керівників обласних прокуратур та керівник однієї зі спеціалізованих прокуратур у сфері оборони написали заяви про звільнення з посад. Це керівники Запорізької, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Черкаської обласних прокуратур та спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону. Всі вони отримували підвищені пенсії у зв’язку з вислугою років, призначені за рішенням суду”, – повідомив Костін.

Він додав, що зараз триває службове розслідування щодо правомірності набуття прокурорами статусу особи з інвалідністю та нарахування прокурорам пенсійних виплат.

Окрім того, Костін повідомив, що рада прокурорів підтримала внесення змін до Закону України “Про прокуратуру”, які покликані унеможливити для прокурорів отримання пенсій одночасно із заробітною платою. Згідно з цими пропозиціями, виплата пенсії за вислугу років прокурорам буде здійснюватися лише після їх звільнення з роботи. Тобто за принципом: або зарплата, або пенсія. Відповідні напрацювання будуть передані суб’єкту законодавчої ініціативи.

Зазначимо, що прокурор Тернопільської області Андрій Миколайчук за два роки війни отримав понад 500 тис. грн пенсії.

Відповідно до електронної декларації, у 2022 році прокурор отримав від держави 238 тис. гривень пенсії та 1,6 млн гривень зарплати. Крім того, він отримав пільги на оплату житлово-комунальних послуг та разову допомогу від Пенсійного фонду. За 2023 рік Андрій Миколайчук уже отримав 326 тис. гривень пенсії від держави і 1,8 млн гривень заробітної плати.

Пенсію Андрій Миколайчук отримує з 2021 року, тобто з 43 років.