Більше 120 підприємств харчової промисловості різної форми господарювання діє на Тернопільщині.

Це заводи з переробки та виготовлення молокопродуктів, хлібобулочних виробів, цукру, напоїв, консервованих продуктів, борошна та круп; м’ясокомбінати; кондитерські фабрики; підприємства з виготовлення олії, майонезу, соусів, дегідрованої їжі тощо. Вони виробляють продукцію не тільки на споживачів Тернопілля, але й для інших регіонів України та країн ЄС. Попит на фахівців цієї сфери завжди є високим.

– Ринок громадського харчування Тернопільщини – це ресторани, бари, кав’ярні, кафе, їдальні, закусочні, пекарні, кондитерські тощо, – розповіла Марія Підлужна, провідний фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою Тернопільського обласного центру зайнятості. – У цій сфері роботодавці області зараз пропонують майже 150 вакансій: кухар (74 вакансії), офіціант (19), пекар (15), кухонний робітник (14), бариста (12), бармен (10 вакансій), кондитер (2 вакансії) та інші із зарплатою до 23 тисяч гривень. Оплата праці залежить від обов’язків та кваліфікації працівника, а також відсотка від денної каси та плюс «чайових». Деякі роботодавці пропонують змінний графік роботи, розвезення персоналу додому в нічний час, стажування на робочому місці тощо.

У службі зайнятості також можна отримати грант до 1 мільйона гривень на відкриття чи розвиток власної справи. Завдяки реалізації грантової програми «єРобота» за проектами «Власна справа» та «Гранти для учасників бойових дій та одного з їх подружжя», які супроводжує служба зайнятості, на Тернопільщині вже реалізовують 211 бізнесів у сфері харчування: діють кафе, ресторани, пекарні, кондитерські; цехи з виготовлення дегідрованої їжі, напівфабрикатів, пастили тощо.

Ольга Трач