До Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області надходять численні звернення споживачів комунальних послуг щодо плати за абонентське обслуговування.

У  Секторі контролю за регульованими цінами пояснили, що споживачі комунальних послуг у багатоквартирних будинках зобов’язані сплачувати абонентське обслуговування, якщо це передбачено договором.

– Згідно із статтею 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», плата за абонентське обслуговування — це обов’язковий платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг, – пояснили у Держпродспоживслужбі. – Він включає витрати, пов’язані з укладенням договорів, розподілом спожитих послуг між споживачами, нарахуванням і стягненням плати, обслуговуванням вузлів комерційного обліку (в разі їх наявності), а також виконанням інших функцій, передбачених договором. Відповідно до вимог законодавства, витрати, що відносяться до плати за абонентське обслуговування, повинні бути виключені зі складу тарифів на комунальні послуги. Плата за абонентське обслуговування застосовується з урахуванням умов договору між споживачем та виконавцем послуги. Якщо співвласники багатоквартирного будинку не вибрали модель договірних відносин, з ними укладається індивідуальний публічний договір про надання комунальних послуг.

Споживачі, як зазначено у законодавстві, зобов’язані сплачувати абонентську плату незалежно від фактичного споживання послуги або тимчасової відсутності в приміщенні. Плата не може перевищувати граничного розміру, встановленого Кабінетом Міністрів України. При виникненні питань щодо правомірності нарахувань можна звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Ольга Трач