У Збройних Силах України налічується майже 900 тисяч військовослужбовців. Серед них – мобілізовані, а також ті, хто служить за контрактом.

За новим законодавством, під мобілізацію потрапляють усі військовозобов’язані чоловіки віком від 25 до 60 років, які придатні до служби за станом здоров’я та не мають відстрочки. За контрактом можна служити від 18 до 45 років, в особливий період граничний вік збільшується до 60 років.

«В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Серед військовослужбовців є як мобілізовані, так і ті, хто служить у війську за контрактом. Для проходження військової служби діють такі терміни контракту: на термін до оголошення демобілізації, який доступний лише під час дії воєнного стану або під час мобілізації на особливий період; контракт на 1 рік для осіб віком 18-25 років; контракт на 1 рік для осіб, які мають медичну освіту та приймаються на посади за медичними, психологічними напрямками діяльності; контракт на 3 роки для осіб рядового складу; контракт на 3-5 років для осіб сержантського і старшинського складу», – розповів на брифінгу заступник начальника сектору комплектування Тернопільського  обласного ТЦК та СП Юрій Демчина.

Додамо, серед основних вимог під час відбору та прийняття на військову службу за контрактом – стан здоров’я, придатність до військової служби за медичними показниками та показниками професійно-психологічного відбору; фізична підготовленість та психологічна стійкість; базова освіта; рівень сформованості ідейних цінностей, моральних та професійних якостей.

Софія Романська